Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

450 varslas då produktionen fokuseras i utlandet

Överkapacitet i produktionen av djupfrysta livsmedel gör att Findus nu planerar att lägga ned produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i Bjuv. Beskedet innebär att 450 medarbetare varslas om uppsägning.

Varslet och planerna på att flytta produktion presenterades för medarbetarna på ett medarbetarmöte på torsdagen. Bakgrunden till varslet är den överkapacitet som finns i livsmedelsindustrin och som leder till lönsamhetsproblem.

Nomad Foods, som Findus är en del av sedan 2015, har elva produktionsanläggningar i Europa vilket innebär överkapacitet och att samma produktionsresurser finns på flera håll.

-Låt mig först säga att det naturligtvis är en dyster nyhet för medarbetarna. Men ett viktigt skäl för varslet är vårt geografiska läge. Även om Sverige och Norden är viktiga marknader innebär placeringen i Bjuv längre transportvägar och därmed högre kostnader till andra stora marknader som Syd- och Västeuropa vilket i sin tur gör det svårare för oss att stå oss i konkurrensen, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Findus Sverige AB.

Findus verksamhet i Loftahammar påverkas inte av varslet och bolaget kommer efter de föreslagna förändringarna att ha ca175 anställda i Sverige. Inte heller innebär beskedet att Findus kommer att sluta köpa produkter eller råvaror från Sverige.

Företagsledningen för Findus kallade på torsdagen också de fackliga organisationerna till förhandlingar med anledning av varslet.

-Jag vill inte spekulera i hur snabbt vi kan slutföra förhandlingarna eller när varslet kan vara genomfört. Men mitt fokus under den närmaste tiden ligger självklart på mina medarbetare och på att hitta samarbetsformer med kommunen och andra berörda organisationer för att lindra effekterna av dagens besked.

Parallellt med varslet föreslår företagsledningen också att anställda inom försäljnings-, marknadsförings- och supportfunktioner i bolaget under 2016-2017 flyttas till Malmö. 

Inbjudan till pressträff

Med anledning av det varsel som Findus lade på torsdagen kommer Findus att hålla en pressträff i anläggningen i Bjuv. Från Findus deltar VD Henrik Hjalmarsson och det kommer finnas möjlighet att göra individuella intervjuer.

Pressträffen kommer att påbörjas så snart informationsmötena med medarbetarna avslutats vilket preliminärt beräknas till klockan 15.30.

Datum: torsdagen den 31 mars

Tid: Kl 15.30

Adress: Billesholmsvägen 4, Bjuv

Medias representanter kommer att guidas till rätt lokal från Findus huvudentré.

För mer information

Henrik Hjalmarsson,
VD Findus Sveriges AB

0790-15 89 69

042-860 00

Ämnen

Kategorier


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB omsätter cirka 2,5 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.

Nomad Foods (NYSE: NOMD) is a leading frozen foods company building a global portfolio of best-in-class food companies and brands within the frozen category and across the broader food sector. Nomad produces, markets and distributes brands in 17 countries and has the leading market share in Western Europe. The company’s portfolio of leading frozen food brands includes Birds Eye, iglo and Findus. More information on Nomad Foods Limited is available at http://www.nomadfoods.com.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige