Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus energieffektivisering i Bjuv har minskat koldioxidutsläppen med 5 – 6 000 ton årligen de senaste 5 åren!

Sedan starten i mitten av 2002 har Findus långsiktiga satsning på energieffektivisering inneburit en minskning av koldioxidutsläppen med mellan 5 - 6.000 ton årligen från anläggningen i Bjuv under en dryg 5 -årsperiod.

Tillsammans med energiföretaget Neova har Findus lagt upp en energistrategi, där effektiviseringen är en viktig del. Genom att byta ut den naturgaseldade ångpannan och satsa på en ny panna och återvinning från produktionen har den totala energiförbrukningen minskat med 24% under femårsperioden 2003 - 2007.

Möjligheten att återvinna spillvärme sker genom att rökgaskondensering har installerats och kylsystemets luftkylda kondensorer har ersatts med värmepumpar.
Bjuvfabrikens kylanläggning är en av de större i Norra Europa.

Findus samverkar även med kommunen och i framtiden kommer ytterligare industrier i Bjuv att kunna koppla upp sig på en gemensam modern ångpanna. Bjuvs kommuns fjärrvärme är idag ansluten till pannan, och spillvärme från Findus är en del av fjärrvärmens energislag.

Ytterligare effektivisering möjlig

Energieffektiviseringen är ett långsiktigt arbete, nu ska nästa etapp starta. Det blir genomgång inne i själva produktionen. De som arbetar med projektet tror att det finns ytterligare stora vinster.

- Vi har samma målsättning som Sverige fick från EU, säger Bill Ingesson, ansvarig för projektet på Findus. Det innebär ytterligare minskningar av koldioxidutsläpp på cirka 17% fram till år 2020. Bara de närmaste åren kommer vi att kunna minska med 5 -8 % tror Bill Ingesson.

Mycket av effektiviseringen bygger på att ta tillvara all spillvärme. Det innebär ett detektivarbete, för att hitta alla "droppande kranar". Det arbetet sker med en rad olika mätstationer för att få kontroll över helheten.

- Vi använder lika mycket energi som tidigare, men vi släpper ut mycket mindre koldioxid i luften, och vi köper in 24% mindre energi säger Jörgen Olsson, VD Findus Sverige AB.

- Vår effektivisering av energin har visat att vi kan ha omsorg om klimatet och samtidigt vara kostnadseffektiva. Det känns bra att kunna ta till vara spillvärme från vår egen anläggning för att förbättra miljö och klimat i vårt närområde, avslutar Jörgen Olsson.

För mer information vänligen kontakta Jörgen Olsson telefon 042-86000 eller
e-post jorgen.olsson@se.findus.com eller Bill Ingesson, 042-86609 eller
e-post bill.ingesson@se.findus.com

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige