Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lättpanerad fiskfilé med högt fiskinnehåll och fantastisk smak - ny version

Findus lanserar hel lättpanerad fiskfilé – pangasiusmal - med fantastiskt god och ren fisksmak- vi vågar till och med ge smakgaranti under de första lanseringsmånaderna. Två hela filéer i en för frysen unik förpackning – dra ut och se hur fisken ser ut! Lättpanerad fiskfilé innehåller självklart inga tillsatser.

Två stora saftiga hela filéer av högsta kvalitet med smak av havssalt och peppar, totalt 320 gram. Pris i butik cirka 37 kronor.

Fisken är pangasiusmal eller hajmal, som den också kallas. Fisken till våra fiskfiléer är odlade i Vietnam, en odling som för närvarande genomgår certifiering för ASC (Aquaculture Stewardship Council) motsvarigheten till MSC för odlad fisk.  Det innebär en garanti för att odlingen inte stör den omkringliggande miljön och i övrigt är välskött. Findus leverantör i Vietnam kommer troligen att bli den första odlingen som blir ASC certifierade i mitten av 2011.

- En tunn god panering ger hela 75 % hel fiskfilé, berättar Thomas Thorfinn, produktchef för fisk inom Findus.

- Fisk, också panerad fisk är hälsosam mat med lågt fettinnehåll. Denna innehåller bara 8 gram fett /100 gram fisk inklusive paneringen. Fisk är nyttig mat, också panerad fisk är både hälsosam och bra mat, berättar Thomas.

- Smakgarantin innebär att den som inte är nöjd, får pengarna tillbaka.

Findus har låtit ett oberoende undersökningsföretag genomföra smaktester med ett antal konsumenter i Stockholm och Skåne. Resultatet visar att konsumenterna tyckte att fisken smakade bra, mycket bra eller utmärkt. ”Smakar friskt och hälsosamt”, ”En god panerad fisk med mycket smak och kryddor som smakade hemlagat”, ”Ren smak av fisk” ”Saftigt fiskkött, fin färg” var några av de spontana kommentarerna från testet.

- Pangasiusmal har fått rykte om sig att ibland kunna smaka jord, men dessa filéer har en oerhört ren och god fisksmak. Vår pangasiusmal kommer från en stor och välskött fiskodling, som genomgått oberoende kvalitetscerifiering enligt BRC, Global GAP certifiering för kvalitet, miljö och socialt ansvar, samt Findus egen Fish for Life revision , säger Thomas. Det betyder att den är ansvarsfullt odlad. Vår leverantör genomgår dessutom just nu certifiering enligt ASC, och kommer troligen att bli en av de första odlingarna att bli ASC certifierade i världen, berättar Thomas.

Förpackningen är unik för frysen – dra ut den genomskinliga lådan och se de hela individuella fiskfiléerna med sin lätta och smakrika panering.

Apropå WWF´s rödlistning av pangasiusmal/hajmal

I WWF´s nya fiskguide som presenterades i förra veckan har man rödlistat pangasiusmal/hajmal. Köp inte pangasiusmal från odlingar i Asien eftersom odlingarna inte sker på ett hållbart sätt, skriver man. Skälen till detta är dels rymningar från vissa typer av odlingar. Man pekar även på foder och den lokala fisk till foder som vissa pangasius odlingar använder sig av, samt användningen av kemikalier som förorenar närområdena.

Den pangasiusmal som Findus nu lanserar kommer från en odling i Vietnam, som för närvarande genomgår certifiering för ASC – Aquaculture Stewardship Council . En certifiering för odlad fisk som motsvarar MSC – Marine Stewardship Council för vildfångad fisk.

Odlingen är certifierad enligt BRC och är vidare den enda i hela Vietnam som redan idag är tredjepartscertifierad av Global Gap

Findus odling sker i dammar som ligger högre än flodytan vilket gör att flodvatten inte kan tränga in i dammarna och rymningar från odlingen inte heller kan ske.

Traditionellt odlades pangasiusmal i jorddammar men det blir allt vanligare med nätkassar direkt i floderna, där rymningar blir allt vanligare.

Fodret som används till Findus pangasiusmal är till cirka 10 % animaliskt (från foderfisk) och 90 % vegetabiliskt. Pangasiusmal kräver mycket mindre foder än till exempel torsk, som behöver dubbelt så mycket. Fodret tillverkas av leverantören själva,och Findus har full insyn i hela processen,som även är auditerad och granskad av tredjepart.

Findus pangasiusfilé är av högsta kvalitet. Pangasiusmal finns i tre olika kvaliteter – vit, rosa och gul – Findus använder enbart den vita kvaliteten, som är den bästa kvalitetet så kallad premium.

Findus policy tillåter inte användning av fosfater vare sig i fisk, fågel eller kött.

Findus policy tillåter inte heller insprutning av vatten i fisken. I vissa fall tillåts en tunn så kallad vattenglacering, som ligger utanpå fisken, för att skydda mot uttorkning och frysskador.

Pangasiusmal har blivit en populär fisk på den svenska konsumentmarknaden, hela 2.377.000 förpackningar såldes under den senaste 12-månadersperioden (A.C. Nielsen Scan Track dvh total rull.helår w 4010)

Försäljningen av Pangasiusmal har ökat med 13% två år i rad.

Global Gap är en internationell standard för att öka livsmedelssäkerhet och miljöhänsyn och socialt ansvar. Standarden kräver kontroll av internationellt erkända och oberoende kontrollorgan.

BRC – British Retail Consortium är en standard som används för kvalitets- och miljöstyrning främst inom livsmedelsindustri och handel som används globalt. Standarden har långt gående krav inom kvalitet, miljö, processer och anläggningar. För att få använda BRC krävs att företaget är certifierat av ackrediterade tredjepartsorgan.

Mer om ASC-certifieringsprocessen samt video från pangasiusmalodling finns på följande länk: http://www.worldwildlife.org/what/globalmarkets/aquaculture/pangasiusstandards.html

För mer information vänligen kontakta Thomas Thorfinn, telefon 042 -86260  eller e-post thomas.thorfinn@se.findus.com eller Anna Roslund-Broekman, Kommunikationschef, telefon 042-86101 eller e-post anna.roslund@se.findus.com

Relaterade länkar

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige