Gå direkt till innehåll
Hållbarhetsdebatten är viktig, men det är faktisk handling som leder till verklig förändring

Blogginlägg -

Hållbarhetsdebatten är viktig, men det är faktisk handling som leder till verklig förändring

Sedan förra årets World Ocean Day, då jag delade med mig om mina tankar kring hållbart fiske, har hållbarhetsfrågan fått en allt mer självklar plats på agendan. Tack och lov. Diskussionen och debatten behövs nämligen mer än någonsin, men vad vi behöver än mer är faktisk handling.

Till exempel behöver vi snabbt förändra hur vi fiskar och tar tillvara på fiskebestånden, då 30% av världens bestånd är överutnyttjade och ytterligare 60% är fullt utnyttjade. Sedan många år tillbaka är arbetet för hållbart fiske ett av Findus mest prioriterade områden. Vi är stolta att vi var först med att introducera MSC-märkt fisk på den svenska marknaden och att hela vår vildfångade portfölj redan 2015 var certifierad. Utöver vildfångad fisk köper vi på Findus även in odlad fisk och nästa steg i vårt arbete är nu att certifiera även all den odlade fisken. Målsättningen är att kunna erbjuda våra konsumenter och kockar en 100 procent certifierad fiskportfölj inom ett år.

I maj i år lanserade vi laxfiléer certifierade enligt Aquaculture Stewardship Councils (ASC) standard och vi tog därmed ett stort kliv mot en 100 procent certifierad fiskportfölj. För mig, i rollen som ansvarig för vårt hållbarhetsarbete i Norden, betyder det mycket. En 100 procent certifierad fiskportfölj kommer nämligen vara den första målsättningen inom ramen för vår nya hållbarhetsstrategi som vi ror i hamn.

Att behandla hållbarhet som vilken annan affärskritisk fråga som helst, nämligen att prioritera frågan i enlighet med den strategi företaget har satt, sätta konkreta, mätbara målsättningar och följa upp dessa kontinuerligt tror jag är fundamentalt för att skapa verklig förändring. Hållbarhetsdebatten behövs mer än någonsin för att lyfta frågorna, men vi får inte glömma att det är faktisk handling som leder till förändring. Det stämmer oavsett om det gäller att välja certifierad fisk som ett sätt att värna om haven eller att faktiskt gå ut och städa stranden från skräp. De små handlingarna spelar nämligen också roll, och här kan vi alla bidra. Med det tankesättet som utgångspunkt arrangerade Findus ambitiösa hållbarhetsambassadörer under förra veckan en Beach Cleaning på Ribersborgsstranden i Malmö, som resulterade i över 10 kg upplockat skräp.

Nu ser jag fram emot vårt fortsatta arbete för att uppnå ytterligare målsättningar inom vår strategi – och på så vis göra verklig skillnad.

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus Sverige

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige