Följ Findus Sverige AB

#sjukmat – ett viktigt upprop som vi hoppas gör verklig skillnad

Blogginlägg   •   Jan 26, 2018 11:18 CET

Under veckan som gått har jag läst många historier samlade under Food Pharmacys upprop #sjukmat. Jag läser om en sjukvård som gör ett fantastiskt jobb, men som tyvärr ibland brister när det kommer till maten som serveras.

För mig som dagligen arbetar för att alla ska kunna äta varierad, näringsrik mat – oavsett hälsotillstånd, smärtar det att se det som delas under #sjukmat. Dels för att ingen ska behöva äta sådan mat som historierna berättar om, men även för att jag ju vet att det finns alternativ till detta. Redan idag finns det många exempel på eldsjälar runt om i landet som arbetar för att maten som serveras på våra sjukhus och äldreboenden ska smaka bra, se aptitlig ut och vara näringsrik.

Mitt namn är Ewa Hansson, jag är dietist och jag jobbar sedan 10 år på Findus Special Foods. I över 40 år har vi på Findus Special Foods arbetat med utveckling av konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Med konsistensanpassad menar vi vanlig mat på vanliga råvaror men där konsistensen är förändrad för att underlätta ätandet för de som har svårigheter att tugga, svälja eller hantera kniv och gaffel. Idag erbjuder vi även berikad och näringstät mat, med andra ord mat som är fylld med extra näring och energi för att varje tugga ska bli ett litet krutpaket. Viktigt för många som drabbats av sjukdom eller av andra anledningar äter för lite.

Målet med Special Foods är enkelt: det ska vara trevligt att äta. Oavsett ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning är det en rättighet att få mat som ser aptitlig ut, och som dessutom har rätt portionsstorlek och näringsinnehåll samt har en konsistens som är lätt att tugga och svälja. Att det även smakar bra är en självklarhet!

Jag hoppas att Food Pharmacys upprop #sjukmat får ännu större genomslag, och att fler historier berättas, delas och tas på allvar. Kanske kan vi också få se alla goda exempel som kan inspirera. Förhoppningsvis är uppropet #sjukmat det första steget mot förändring.

Ewa Hansson
Special Foods Manager
Leg dietist
Findus Sverige AB

Om Special Foods
Findus Special Foods har sedan 1970-talet utvecklat konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter (dysfagi). Dessutom har portföljen utökats över tid till att också innefatta berikad och näringstät mat. Tillsammans med framstående experter inom olika områden har vi på Findus gjort Special Foods till ett heltäckande koncept som innefattar produkter, forskning och utveckling, rådgivning samt informations- och utbildningsdagar. Vi tar fram bra och praktiskt material och receptsamlingar samt e-learning.

Om #sjukmat
Food Pharmacy samlar just nu in historier under #sjukmat, som de publicerar på sidan sjukmat.se. När 10 000 berättelser är insamlade kommer dessa personligen att överlämnas av Food Pharmacy till socialministern som är ansvarig för frågor som rör folkhälsa.