Gå direkt till innehåll

Nyhet -

DI Debatt: I onsdags förbjöds fiskdumpningen !

EU:s fiskeripolitik har till stora delar inte levt upp till en hållbar fiskeriförvaltning. Utkasten dvs oönskad fisk som kastas tillbaka i haven - död, har blivit en symbol för vad som är misslyckat med EU:s fiskeripolitik. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och hans norska och danska kollegor, beslutade därför i onsdags att åtgärda problemen. Från och med 2013 är utkast av fisk förbjudet i Skagerrak!

Det skriver Eskil Erlandsson i DI Debatt idag.

- Detta innebär att fiskare nu i stället måste föra i land alla fångster och att dessa fångster måste avräknas från deras fiskekvoter. Det betyder att vi sätter stopp för resursslöseriet och kan förbättra kunskapen om vad som faktiskt fångas i haven, skriver Eskil Erlandsson.

Just nu håller EU:s fiskepolitik att göras om och Eskil Elandsson beskriver i DI Debatt hur han driver att dessa utkast ska förbjudas på EU nivå. 

- Den nordiska överenskommelsen i Skagerrak är en bra början men jag kommer inte att vara nöjd förrän hela EU har infört ett förbud mot att kasta död fisk överbord, skriver Erlandsson.

Läs mer i DI Debatt 

I tisdags uppmanade Findus tillsammans med WWF, Fiskeribranschens Riksförbund, Abba Seafood samt Svensk Dagligvaruhandel, Eskil Erlandsson, de nordiska fiskeministrarna och EU-parlamentarikerna att stödja deras förslag för hur dumpningen konkret kan fasas ut när den nya politiken klubbas nästa år – och rösta nej till handel med bifångster!

DI Debatt 22 nov 

GP 24 nov 

Relaterade länkar

Ämnen

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige