Följ Findus Sverige AB

Första svenskodlade och klimatsmarta jätteräkan skördad

Nyhet   •   Aug 26, 2015 16:23 CEST

De klimatsmarta jätteräkorna har vuxit till sig i Vegafish provanläggning i Uppsala. Ett mindre antal räkor anlände under dagen till Bjuv, där Findus kockar provlagade och provsmakade råvaran för att säkerställa kvalitet och smak.

Findus och företagets samarbetspartner Vegafish påbörjar under hösten odlingen av klimatsmarta jätteräkor vid Findus anläggning i Bjuv. Anläggningen är den första av sitt slag i världen och är ett av de första konkreta initiativen som förverkligas inom ramen för visionen ”Food Valley of Bjuv” – en mötesplats där entreprenörer och innovatörer möts för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.

Vegafish kommer att driva odlingen och Findus kommer att ansvara för infrysning och försäljning av produkterna under varumärket Findus. Det som gör den planerade räkodlingen klimatsmart är att den bygger på ett slutet system, ett koncept som Vegafish har utvecklat för att odla klimatsmarta jätteräkor. Det landbaserade systemet använder spillvärme för uppvärmning och räkorna matas med hållbart framställt foder utan antibiotika. Odlingsprocessen ger flera fördelar, såsom minimala utsläpp och ingen risk för kontaminering från omgivande miljö. Processen ger även mycket låg miljöpåverkan i och med att spillvärme och restprodukter nyttjas.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.