Följ Findus Sverige AB

Findus återkallar 1-portion Lasagne, 375 gram, artikelnummer 63957

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2013 09:47 CET

Findus återkallar sin 1-portion Lasagne, 375 gram. Anledningen är att Findus fått provsvar som visar att de 1-portions Lasagner som analyserats innehåller hästkött.

Findus sätter kvalitet och ansvarstagande högst på agendan. Därför tar Findus nu sitt ansvar och återkallar produkten trots försäkran från leverantören att det inte handlar om någon hälsofara för konsumenten.

-  Det ska självklart inte finnas något annat i våra produkter än det som deklareras på innehållsförteckningen. Vi kräver certifikat och verifikationer från våra leverantörer och gör regelbundna kvalitetskontroller. Det var vid en sådan kontroll som leverantören upptäckte avvikelsen, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör Findus Sverige.

Findus vill poängtera att återkallandet endast handlar om produkten 1-portions Lasagne, 375 gram.

Findus har kontaktat alla övriga nötköttsleverantörer och leverantörer av färdiglagad mat som innehåller nötkött och fått försäkran om att våra krav och specifikationer är uppfyllda.  

Findus har respekt för att det kan finnas konsumenter som redan har köpt Findus 1-portion Lasagne och nu vill lämna tillbaka den. Vi ber dem då att kontakta oss på konsumentkontakt@se.findus.com eller på 020-88 60 00.

Så här har Findus agerat i övrigt:

-  Den 4 februari 2013 drog Findus tillbaka sin 1-portions Lasagne från kunders distributionslager.

-  Findus skickade prover på lasagnen för analys.

-  Findus har ställt krav på leverantören att denne ska vidta åtgärder för att eliminera sina brister.

-  Findus har löpande informerat Livsmedelsverket enligt normala rutiner.

Kontaktperson:

Henrik Nyberg, Produktionsdirektör Findus Sverige, 042-86 080


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Kommentarer (6)

  Hej! Ni skriver att det var leverantören som upptäckte att det fanns hästkött i lasagnet från "Findus". Enligt det som jag kan läsa i engelska medier var det storbrittaniens livsmedelverket som upptäckte felet. Det är en visst skillnad för mig eftersom det verkar vara inte vara era interna kontroller som upptäckte föroreningen däremot en extern myndighet. Hur ser ni på det?

  - Jan Schmiauke - 2013-02-08 20:41 CET

  Hej,
  som jag förstår kommer lasagnen ursprungligen från Rumänien. Hur kan Findus tro att kvaliten i Rumänien är den samma som i Västeuropa är för den delen i Sverige. Kanske dags att köpa och tillverka produkterna i Sverige?

  - Joachim Ackermann - 2013-02-09 20:29 CET

  "Incidenterna med hästkött i lasagne är ett bedrägeri som Findus har varit drivande i att avslöja."

  Incidenterna med hästkött i lasagne är ett bedrägeri som Findus har åstadkommit gentemot konsumenterna genom att inte regelbundet testa för köttslag. Hur vet vi att det inte också finns hundkött (från Asien) eller nedmalda döda människor i köttet? Låt mig gissa... Ni testar inte för det, eller hur?

  - Johan - 2013-02-13 17:59 CET

  Hej Jan!
  Irländska myndigheter avslöjade i början av året förekomst av hästkött i hamburgare på Irland och i England. På grund av detta kontaktade Findus alla sina nötköttsleverantörer för att få försäkran om att något liknande inte förekom i Findus produkter. Så det är helt korrekt att det var Findus kontroll av leverantörerna som uppdagade problemet. Mvh Hanna

  - Hanna Kramer - 2013-02-19 10:16 CET

  Hej Joachim!
  Lasagnen har tillverkats i Luxemburg och ingen annanstans. Nu pågår en stor polisutredning i Europa för att bringa klarhet kring var hästköttet kommit ifrån. Findus lagar alla enportionsrätter, förutom Lasagne i vår egen matfabrik i skånska Bjuv. Vi har inte den tekniska utrustning som krävs i vår egen matfabrik för att kunna tillaga Lasagne som en portion för konsumentmarknaden.
  Mvh Hanna

  - Hanna Kramer - 2013-02-19 10:21 CET

  Hej Johan!
  Vi har omfattande kvalitetskontroller av livsmedel och produktionsprocesser inom företaget. Omfattande kontroller görs också inom EU och på den svenska marknaden. Findus har deltagit i ett gemensamt branschbeslut att svenska företag i livsmedelsbranschen ska öka antalet DNA-tester för att säkerställa produkternas innehåll. Branschen har redan initierat närmare 1000 egna tester, vilket är tio gånger fler än de tester som svenska myndigheter kommer att genomföra. Branschen har också beslutat att artbestämning av kött bör ingå i företagens löpande egenkontroller framöver.
  Mvh Hanna

  - Hanna Kramer - 2013-02-19 10:32 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.