Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus åtgärdar slamflödet i Vegeå: Insatser har redan påbörjats

I går kom det uppgifter om att syrebalansen i Vegeå minskat kraftigt i delar av ån. Den troliga orsaken är att slam med organiskt material från Findus reningsverk kommit ut i ån.

- Vi tar detta på största allvar och agerar nu snabbt för att späda ån med friskt vatten och avsätta slammet på åkrar där fosforn och kvävet gör nytta istället, säger Anna Broekman, Kommunikationschef på Findus.

- Vi har engagerat experter för att få hjälp att öka kapaciteten i reningsverket och kommer att tillsätta en oberoende utredningsgrupp för analysera vad som orsakat syreförändringen. Vi vill säkerställa att vi från vår sida gör allt vi kan för att det här inte ska hända igen, säger Anna.

Under sommarsäsongen blir det extra hårt tryck i Findus reningsverk.

- Det torra vädret den senaste månaden har förmodligen bidragit till utvecklingen i vattenmiljön. Trots en rad förebyggande åtgärder har vi inte kunnat förhindra det höga slamflödet. Slammet innehåller organiska rester med naturligt kväve och fosfor som påverkar syrehalten i ån, alltså inga miljögifter, säger Anna.

Findus mäter regelbundet syrehalten i ån, och vid den senaste mätningen fanns inga uppgifter på avvikelser. Findus arbetar kontinuerligt med miljöförbättringar. Sedan 1980-talet har problemen med organsikt material i samband med ärtskörden minskat. I år har man satsat på nya filteranläggningar och underhåll av dammarna, men det har inte varit tillräckligt för att förebygga slamflödet.

För mer information eller frågor kontakta:

Eller Anna Broekman, kommunikationschef Findus Norden, på email anna.broekman@se.findus.com eller telefon 076-1195203

Ämnen

Taggar


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Relaterat material

Relaterade nyheter