Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus byter från lastbil till båt - minskar koldioxidutsläppen med 175 ton per år

Findus har bytt transportsätt för varor från Irland, Frankrike och England till Sverige. Nu går transporterna till största delen med container på båt istället för med lastbil. Det innebär minskade koldioxidutsläpp med 175.000 kg per år. Förändringen från bil till båt innebär bl.a. • vi minskar vägbelastningen med över 41.000 mil varje år • vi minskar koldioxidutsläppen (CO2) med 175 ton varje år • vi minskar lastbilstransporterna på de 41.000 milen med över 350 färre lastbilar varje år Det är en ny typ av fryscontainer, med motsvarande mått som en normal lastbilstrailer, som möjliggör effektiva transporter med container även på kortare sträckor inom Europa, och byte mellan båt – bil. Övergången till container innebär även att fyllnadsgraden i många fall kan ökas beroende på att viktbegränsningarna är högre för container än för lastbilstransporter. Detta leder i sin tur till att det totala behovet av antalet lastenheter minskar. Findus arbetar målmedvetet med att minska miljö- och klimatpåverkan vid såväl produktion som vid transporter av våra varor. Vi tror på fler, nya och effektivare sätt att transportera våra varor i framtiden. - För Findus är det viktigt att arbeta brett med miljö- och klimatfrågor, säger Jörgen Olsson, VD på Findus Sverige AB. Det innebär att vi tar många små steg som tillsammans ger en positiv inverkan på vår miljö och vårt klimat. Den här förändringen från lastbil till båt från dessa destinationer är ett sådant steg. - Findus ställer också egna krav vid all upphandling av transporter. Kraven omfattar miljö, arbetsmiljö samt trafiksäkerhet och måste efterföljas av de transportörer som kör för Findus räkning. Vi fick bl.a. QIII´s pris förra året för vårt seriösa sätt att köpa upp dessa tjänster, berättar Jörgen Olsson. QIII är en icke-kommersiell organisation som ägs gemensamt av LO och NTF, och som bistår och bedömer köpare av tunga transporter. För mer information vänligen kontakta Jörgen Olsson telefon 040- 20 40 57 eller e-post jorgen.olsson@se.findus.com Findus Sverige omsätter idag cirka 300 miljoner Euro eller 2.7 miljarder SEK och har drygt 900 anställda. Findus ingår i det brittiska företaget FoodVest Ltd, där även det engelska fisk- & skaldjurs-företaget Youngs finns. Findus koncernen omfattar idag Findus-företag i Sverige, Norge, Finland, Danmark samt Frankrike. Viss verksamhet finns även i de baltiska och östeuropeiska länderna. I den svenska verksamheten ingår produktionsanläggningar i Bjuv, Helsingborg och Loftahammar.

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige