Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus inför nollvision för tillsatser - hela produktsortimentet ses över

Findus presenterar nu en nollvision när det gäller tillsatser i företagets mat. I vår ska samtliga enportionsrätter ha gått från ett urval av 28 tillsatser till maximalt sex, men de flesta rätterna kommer att vara fria från tillsatser. Nu i höst presenteras de första nio produkterna som lever upp till de nya, högt ställda kraven. Alla dessa rätter kommer att vara utan tillsatser.

Visionen är noll tillsatser. De fåtal tillsatser som kan komma användas finns alla med på EU:s lista över godkända tillsatser i ekologiska livsmedel.

Eventuella undantag från nollvisionen görs i första hand för att garantera matens säkerhet. Ingredienser som inte godkänns enligt de nya ramarna ersätts. Detta arbete kommer att ställa väldigt stora krav på Findus, men förutsätter också ett nära samarbete med underleverantörer i syfte att ta fram nya ingredienser som lever upp till de hårda kvalitetskraven.

- Svenska konsumenter är idag väldigt medvetna och noggranna med den mat de väljer. Därför måste vi ta till krafttag för att svara upp mot konsumenternas önskemål. Vår målsättning är att vara bäst i branschen när det gäller reducering av tillsatser och samtidigt erbjuda den godaste maten, säger Jörgen Olsson, VD för Findus Sverige

Under hösten presenteras de första åtta konsumentprodukterna och den första storköksprodukten som genomgått detta förändringsarbete. Våren 2010 kommer ytterligare ett 40-tal nya konsument- och storköksprodukter.

- Vi är stolta över att redan nu i höst kunna presentera nio nya produkter som är fria från tillsatser och fram till 2012 kommer vi att arbeta igenom alla våra produkter. Vi välkomnar det ökade fokuset på matkvalitet och tillsatser, det är bra för branschen, kunderna och konsumenterna, fortsätter Jörgen Olsson.

Varje dag säljer Findus omkring 66 000 enportionsrätter (ca 24 miljoner per år) och dagligen serveras också 219 000 rätter (80 miljoner portioner per år) där Findus produkter ingår, på restauranger och storkök. I hem runt om i Sverige tillagas också varje dag omkring 19 800 flerportionsrätter (7,2 miljoner per år).

Kontaktinformation:

Jörgen Olsson, VD Findus Sverige, telefon 042- 86000, jorgen.olsson@se.findus.com

Elisabeth Yllfors, marknadsdirektör, telefon 042-86404, elisabeth.yllfors@se.findus.com

Camilla Svärdenborn, marknadschef Storkök, telefon 042- 86239, camilla.svardenborn@se.findus.com

Bilder på Jörgen Olsson, Elisabeth Yllfors och Camilla Svärdenborn finns att ladda ner från www.newsdesk.se/pressroom/findus


Ur Vår syn på tillsatser och vår mat:

Vår syn på tillsatser och målsättning till 2012

Våra produkter får endast innehålla tillsatser som finns med på listan över tillsatser som får användas för EU:s ekologiska livsmedel.

Vid hösten 2009 är detta 47 stycken. Denna avgränsning innebär att vi endast kommer att använda 15 % av de tillsatser som är godkända inom EU och i Sverige. Vi har valt att följa en lista vars urval styrs av utomstående parter med stränga krav utifrån ekologiska värdegrunder. Vi räknar med att bara behöva använda en bråkdel av dessa tillsatser.

Dessutom har vi lagt till ytterligare ett antal egna krav:

  • Vi ska enbart använda naturliga aromer.
  • Vi ska inte använda ingrediensen jästextrakt.
  • Om vi använder palmolja ska vi endast använda så kallad certifierad palmolja.
  • Vi ska inte använda fullhärdade fetter.
  • Vi arbetar ständigt med att förbättra våra produkter så att de passar i en balanserad mathållning med bra variation.
  • Vi ska vara transparanta, ärliga och visa vår passion för mat i alla våra produkter och i vår dialog med konsumenter och kunder.

Sedan tidigare har vi haft riktlinjer som innebär att vi inte använder:

  • Genetiskt modifierade ingredienser.
  • Bestrålade ingredienser.
  • Industriellt framställda transfetter.
  • Smakförstärkare som till exempel glutamat.

2012 ska vår mat innehålla

Status september 2009

endast:

Tillsatser som får användas enligt EU:s ekologiska lista
- Arbetet började våren 2009

Naturliga aromer
- Arbetet började våren 2009

Certifierad palmolja (när denna olja används)
- Arbetet börjar hösten 2009

inga/inget:

Industriellt framställda transfetter
- Finns ej sedan 2007

Fullhärdade fetter
- Utesluts med start från hösten 2009

Genetiskt modifierade ingredienser
- Finns ej i Findus produkter

Modifierade stärkelser
- Utesluts med start från hösten 2009

Smakförstärkare som till exempel glutamat
- Finns ej sedan 2008

Jästextrakt
- Utesluts med start från hösten 2009

Sötningsmedel
- Finns ej i Findus produkter

Polyfosfater (gäller kött, fisk och fågel)
- Finns ej sedan tidigare i fisk och helt kött. Utesluts helt med start från hösten 2009.

Färgämnen
- Utesluts med start från hösten 2009

Tillsatta konserveringmedel
- Finns ej i Findus frysta produkter

Bestrålade ingredienser
- Finns ej i Findus produkter

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige