Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grönt ljus för Findus torsk!

Nu har Världsnaturfonden/WWF ändrat sin uppfattning om torsken från Barents hav och ger den grönt ljus. All Findus torsk kommer från Barents hav.

Torskbeståndet i Barents hav är det största i världen och mängden lekmogen torsk är större än på flera årtionden. Samtidigt har det illegala fisket minskat drastiskt, enligt Världsnaturfonden med hela 75 %. Det är dessa två omständigheter som tillsammans gör att Världsnaturfonden nu kan rekommendera konsumenterna att äta torsken från Barents hav med gott samvete. Torsken kommer att få grönt ljus i WWF´s nya fiskeguide som kommer i vår.

- Vårt arbete med att stoppa illegalt fiske har nu burit frukt, och det illegala fisket i Barents hav har minskat kraftigt de senaste åren säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på svenska Världsnaturfonden/WWF i ett pressmeddelande idag.

Samtidigt uttrycker de att det bara är torskfisket i Barents hav som är bra förvaltat, och som man nu kan rekommendera. WWF understryker också att det är fortsatt viktigt med spårbarhet och att torsken är lagligt fångad.

- Vi är oerhört glada för att Världsnaturfondens nu ger grönt ljus för torsken från Barents hav säger Inger C. Larsson, ansvarig för fiskefrågor inom Findus Sverige AB.

- Torskdebatten har slagit oerhört hårt. Offentliga anbud, butiker och många konsumenter har till stor del valt bort all torsk, fortsätter Inger.

- All Findus torsk kommer från det nordostarktiska torskbeståndet i Barents hav. Detta bestånd har Internationella Havsforskningsrådet redan tidigare klassat som väl förvaltat och med god reproduktion. Det har varit skälet till att vi fortsatt sälja torsk från just Barens hav, avslutar Inger C. Larsson.

Bildtext: Findus torskförpackningar har kompletterats med en enkel kartbild som visar exakt fångstområde för just torsken.

Kontaktinformation:

Inger C. Larsson, ansvarig för fiskfrågor inom Findus Sverige AB, telefon 042-86167 eller e-post inger.larsson@se.findus.com

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige