Följ Findus Sverige AB

KraftTaget – initiativ för rätt mat och näring åt våra äldre

Pressmeddelande   •   Jun 08, 2016 10:00 CEST

År 2020 kommer 2,1 miljoner svenskar att vara över 65 år och många av våra äldre vårdas i hemmet. Undersökningar visar att 65 procent av äldre som bor hemma löper risk för undernäring[1]. Riktlinjer för måltider skiljer sig därtill åt mellan kommunerna. För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är skör.

Inom ramen för initiativet ”Krafttaget – Det börjar med maten” vill Findus Special Foods initiera diskussioner och kunskapsutbyten för att stärka möjligheten för äldre att äta rätt, bland annat genom att arrangera en paneldebatt i Almedalen.

- Individen men även samhället har mycket att vinna på att våra äldre äter rätt. Det som krävs är samverkan mellan näringsliv, politik, profession och akademi för att skapa rätt förutsättningar för mathållningen bland äldre i hela landet, säger Gunnel Stuhr-Olsson, Special Foods Manager, Findus Sverige AB.

Findus Special Foods arbetar sedan 40 år med att utveckla konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Över tid har sortimentet utökats med berikad och näringstät mat. Inom ramen för initiativet KraftTaget kommer Findus Special Foods att arrangera mötesplatser samt aktiviteter för näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och anhöriga. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för äldres livskvalitet och därigenom också minskat behov av omvårdnad.

Startskottet sker i Almedalen där Findus Special Foods arrangerar en paneldebatt för att lyfta frågan om undernäring bland äldre och behovet av samverkan för lika förutsättningar. Idag kan en kommungräns vara avgörande för din hälsa om du är äldre. En av deltagarna i panelen är Kost och Närings ordförande, Marianne Backrud Hagberg. Hon säger följande:

- Om du är äldre och äter någon av dina måltider i offentlig regi – hemma eller på ett boende – kan kommunen du bor i vara avgörande för kvalitén på det du serveras. Idag ges äldre olika förutsättningar att äta rätt beroende av vilken kommun de bor i. Det finns stora variationer i äldremåltidernas kvalitet och i hur stor utsträckning dessa ses som en viktig del i de äldres hälsa.

Mer information om seminariet:
”65 procent av hemmaboende äldre riskerar undernäring – hur kan alla vinna på att äldre äter rätt?”

Plats: Labbet, Hälsodalen S:t Hanscafé, S:t Hans plan 2, Visby

Tid: Tors 7 juli 08.15-09.30 (frukost från 07.45)

Panel: Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot, Marianne Backrud Hagberg, ordf Kost och Näring, Gunnar Akner, professor Linnéuniversitetet, Emil Borberg, 3:e vice ordf SKL.Moderator: Cecilia Nebel, Nebel Media.

För ytterligare information, kontakta:
Gunnel Stuhr-Olsson, Special Foods manager Findus Sverige AB
E-post: gunnel.stuhr-olsson@se.findus.com, telefon: 0703-40 93 92

[1] Westergren A m fl (2014) Undernäring och fallrisk – ett förestående folkhälsoproblem bland yngre pensionärer? Svensk Geriatrik1:11-14.

Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 800 medarbetare och omsätter cirka 2,5 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.

I företaget ingår Findus Special Foods, som under mer än 40 år har arbetat med utveckling av konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter, och över tid har sortimentet utökats med berikad och näringstät mat.

Följ oss på: www.specialfoods.se// www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.