Följ Findus Sverige AB

Läshungrig - Findus vill uppmuntra vuxnas läsande med och för barn

Pressmeddelande   •   Sep 16, 2010 15:01 CEST

- Vi har valt tre olika böcker som passar både flickor och pojkar och i ett ganska brett åldersspann, berättar Beatrice Fransson, Promotion Manager på Findus Sverige ABs konsumentmarknadsavdelning.

- Det är välkända böcker som är uppskattade och finns på marknaden. De tre böckerna är: Lätta fakta om dinosaurier, av Stephanie Turnbull – stora fina bilder och enkel men spännande text. Hotell Gyllene Knorren Spöket i rum 13 av Måns Gahrton och Johan Unenge är en spännande och rolig historia som hela familjen kan skratta högt till. Sofis Trädexpedition av Stefan Casta och Bo Mossberg, är en faktaspäckad men lättsam bok om nästan alla träd som växer i Sverige. Den innehåller fantastiska tecknade bilder, och kan ge många idéer till egna spännande familjeutflykter i den närmaste skogen.

- Kampanjen Köp fyra Findus produkter - få en bok, kommer att finnas i många av de stora matbutikerna, fortsätter Beatrice. För Findus känns barns lärande och läsande mycket viktigt. Vi kallar kampanjen för: Läshungrig?, och vi kommer att dela ut  hela 110.000 böcker totalt under kampanjen. 

Tävla och vinn alla tre böckerna!

I mindre butiker och på Findus hemsida kan man också tävla och vinna alla tre böckerna! Från vecka 36 finns all information om tävlingen på www.findus.se

Totalt i kampanjen Läshungrig? kommer vi att dela ut 110.000 böcker för barn och ungdomar.

Språk och fantasi

Barnet lär sig språket och språkets betydelse genom att fråga och få förklaringar av vuxna. Det börjar ofta med sagor, där bilderna förstärker ordens betydelse.

Att läsa sagor och berättelser utvecklar också barns fantasi. Bokens berättelse pågår inte i verkligheten, utan är något som barnet måste använda sin fantasi för att förstå.

Därför att det så viktigt att vi läser med våra barn och uppmuntrar deras eget läsande!

Enligt en stor internationell undersökning av Skolverket ( PIRLS 2006) skedde en tillbakagång av läsandet i en femårsperiod mellan 2001 och 2006. Allt färre elever i årskurs 4 var positiva till läsning än tidigare. Men i en internationell jämförelse läser de svenska barnen i årskurs fyra bra, trots tillbakagången. Det är bland annat läsning av kortare texter på Internet och TV som konkurrerar om läsutrymmet, men som ändå ger en viss läsvana.

Nu vill vi på Findus göra en liten insats för att öka intresset för att läsa tillsammans med och för barnen. Tävla på vår hemsida eller se om din matbutik är med i kampanjen med köp och få erbjudandet.

Visste du att:

  • Redan vid ungefär 10 månaders ålder vet barnet hur man bygger ett samtal, hur man kommunicerar genom ord.
  • Mellan 1 och tre års ålder kan barnet börja sätta ihop egna ord. Då är det bra att läsa eller prata om bilderna i de första pekböckerna.
  • Från fyra år växer barnets ordförråd snabbt. Att läsa högt nu hjälper till att utveckla barnets ordförråd

PS Under hösten kommer Findus också att erbjuda 500 gratis bokpaket med alla 3 böckerna till ett antal svenska barnsjukhus. DS

För mer information: vänligen kontakta Beatrice Fransson , 042-86128, eller e-post: beatrice.fransson@se.findus.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.