Följ Findus Sverige AB

Landsbygdsministern invigde pilotanläggning för klimatsmart odling av jätteräkor

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2015 14:12 CET

Under fredagen invigde landsbygdsminister Sven-Erik Bucht en pilotanläggning för hållbar odling av jätteräkor i Uppsala. Byggnationen av en större odlingsanläggning har redan påbörjats hos Findus i Bjuv, en världsunik anläggning som beräknas stå färdig i mitten av juni. Odlingen är ett gemensamt projekt och innebär ett långsiktigt samarbete mellan Vegafish och Findus.

Samarbetet med Vegafish ser vi som en perfekt kombination av deras kompetens inom hållbar odling av räkor och vår kompetens inom distribution, försäljning och marknadsföring. Odlingen möjliggör att vi kan erbjuda restauranger och konsumenter ett riktigt bra hållbart alternativ till hur jätteräkor odlas idag. Vi har redan noterat ett stort intresse från kunder inom och utanför Sverige, vilket visar potentialen i konceptet, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Findus.

Pilotanläggningen i Uppsala startas med stöd från den svenska livsmedelssatsningen Matlandet, Europeiska fiskerifonden och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). De första räkorna beräknas vara leveransklara till sommaren.

– För närvarande pågår parallellt med uppstarten av anläggningarna en process för att ASC-certifiera odlingen. ASC är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter och certifieringsprocessen av odlingen beräknas vara färdig tills när produkten kommer ut på marknaden. Avsikten är att produkterna även ska bli KRAV-märkta så snart som möjligt, säger Matilda Olstorpe, VD för Vegafish.

Det som gör den planerade räkodlingen klimatsmart är att den bygger på ett slutet system, ett koncept som Vegafish har utvecklat för att odla ekologiska jätteräkor. Det landbaserade systemet använder spillvärme för uppvärmning och räkorna matas med hållbart framställt foder utan antibiotika. Odlingsprocessen ger flera fördelar, såsom minimala utsläpp och ingen risk för kontaminering från omgivande miljö. Processen ger även mycket låg miljöpåverkan i och med att spillvärme och restprodukter nyttjas. Dessutom är transporterna korta.

I anläggningen i Uppsala räknar Vegafish med att producera 10 ton jätteräkor om året. Men det behövs mer för att täcka den beräknade svenska konsumtionen. Den större odlingsanläggningen som påbörjats hos Findus i Bjuv blir den första av sitt slag i världen. Den är också ett av de första konkreta initiativen som förverkligas inom ramen för visionen ”Food Valley of Bjuv” – en plats där entreprenörer och innovatörer möts för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.

För ytterligare information, kontakta:

Henrik Hjalmarsson, VD för Findus Sverige, 042-860 00, henrik.hjalmarsson@se.findus.com

Henrik Nyberg, chef för Affärsutveckling på Findus, 0761-173361, henrik.nyberg@se.findus.com

Matilda Olstorpe, VD för Vegafish, 0705-361972, matilda.olstorpe@vegafish.com

Bildtext:
Från vänster: Henrik Hjalmarsson, VD för Findus Sverige och Matilda Olstorpe VD för Vegafish tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i samband med invigningen av Vegafish anläggning i Uppsala.

Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 800 medarbetare och omsätter cirka 2,5 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.