Följ Findus Sverige AB

Mätt Rätt & Slätt – ny utgåva av specialkokbok

Pressmeddelande   •   Maj 19, 2015 09:00 CEST

Nu kommer 5:e omarbetade utgåvan av kokboken Mätt Rätt & Slätt- en kokbok vid tugg -och sväljsvårigheter. Cirka 600.000 personer i Sverige har dysfagi – tugg- och sväljsvårigheter. Boken vill inspirera till matglädje och hjälpa till att göra måltiderna till dagens höjdpunkter, även om man har svårt att svälja eller tugga.

-Första tuggan tar man med blicken, säger Gunnel Stuhr Olsson, ansvarig för Findus Special Foods. Därför ska maten se aptitlig och vacker ut, det är oerhört viktigt.

Studier visar att många äldre är drabbade, men problemet är också vanligt efter exempelvis stroke, skallskador och neurologiska sjukdomar som Parkinson, MS och ALS.

-Det är ett stort handikapp att inte kunna tugga och svälja, fortsätter Gunnel. Att äta är en konst och innebär ett komplext arbete, som vi normalt inte funderar över, så länge det går automatiskt. Med tänderna tuggar vi och bearbetar maten, tungan formar och transporterar maten bakåt i munnen. Sedan behöver vi läppar som sluter tätt och en väl fungerande sväljreflex.

Alla dessa personer har stort behov av hjälp, detta för att få ett rimligt bra näringsintag då risken är stor att de hamnar i för lågt intag. Även Socialstyrelsen har betonat att adekvat näring är lika viktig som annan medicinsk behandling. Dessutom kom Socialstyrelsens nya föreskrifter om förebyggande av undernäring ut 1 januari 2015. Därför är konsistensoptimering en viktig del.

Den nya omarbetade kokboken fyller ett stort behov. Kokboken bygger på den etablerade Konsistensguiden som var resultatet av ett 3-årigt Vinnova-projekt.

Recepten kommer från Findus, men i många fall med inspiration från våra kunder. Kokboken innehåller cirka 300 recept, men också praktiska tips och idéer för alla som vill göra det lilla extra i matlagningen till denna målgrupp.

Boken ger också råd för hur man ska få tillräckligt med energi och näring för dem som inte orkar äta mer än en liten portion.

Kokboken Mätt Rätt & Slätt finns att beställa via våra konsulenter eller via specialfoods@se.findus.com

För mer information, vänligen kontakta Gunnel Stuhr Olsson på telefon 070-3409392 eller e-post gunnel.stuhr-olsson@se.findus.com

Bläddringsbar version finns att läsa här.

Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 800 medarbetare och omsätter cirka 2,5 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.

I företaget ingår Findus Special Foods, som under mer än 40 år har arbetat med utveckling av konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Dessutom har portföljen utökats över tid till att också innefatta berikad och näringstät mat.


Följ även Findus på: www.findusfoodservices.se/specialfoods