Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mätt Rätt & Slätt – ny utgåva av specialkokbok

Nu kommer en ny omarbetad utgåva av kokboken Mätt Rätt & Slätt- en kokbok vid tugg -och sväljsvårigheter. Boken vill inspirera till matglädje och hjälpa till att göra måltiderna till dagens höjdpunkter, även om man har svårt att svälja eller tugga.

Cirka 500.000 personer i Sverige har dysfagi - tugg- och sväljsvårigheter (källa Dysfagiförbundet). Studier visar att cirka 30 % av äldre är drabbade, men problemet är också vanligt efter exempelvis stroke, skallskador och neurologiska sjukdomar som Parkinson, MS och ALS.

Alla dessa personer har stort behov av hjälp, så att de får ett rimligt bra näringsintag, men risken är stor att de hamnar i för lågt intag. Även Socialstyrelsen har betonat att adekvat näring är lika viktig som annan medicinsk behandling. Därför är konsistensoptimering en viktig del av den medicinska behandlingen av dessa patienter.

Här fyller den nya omarbetade kokboken ett stort behov. Kokboken bygger på den nya Konsistensguiden, som lanserades förra året, och som var resultatet av ett 3-årigt Vinnova-projekt.

Recepten kommer från Findus, men i många fall med inspiration från våra kunder. Kokboken innehåller cirka 300 recept, men också praktiska tips och idéer för alla som vill göra det lilla extra i matlagningen till denna utsatta grupp.

Boken ger också råd för hur man ska få tillräckligt med energi och näring för dem som inte orkar äta mer än en liten portion.

- Första tuggan tar man med blicken, säger Gunnel Stuhr Olsson, ansvarig för Findus Special Foods. Därför ska maten se aptitlig och vacker ut, det är oerhört viktigt.

- Det är ett stort handikapp att inte kunna tugga och svälja, fortsätter Gunnel. Att äta är en konst och innebär ett komplext arbete, som vi normalt inte funderar över, så länge det går automatiskt. Med tänderna tuggar vi och bearbetar maten, tungan formar och transporterar maten bakåt i munnen. Sedan behöver vi läppar som sluter tätt och en väl fungerande sväljreflex

Kokboken Mätt Rätt & Slätt finns på Findus Special Foods hemsida, och kan laddas ner till de tre kostprogrammen Aivo, Mashie och Matilda.

För mer information, vänligen kontakta Gunnel Stuhr Olsson på telefon 042-86238

eller e-post gunnel.stuhr-olsson@se.findus.com

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige