Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu har Findus skördat de första biologiskt behandlade ärtorna!

Nu har de första ärtorna odlade med biologisk bekämpning skördats. Kvaliteten ser bra ut och är helt i linje med Findus övriga odlingar.

Ärtorna har behandlats med en nyutvecklad biologisk bekämpning av jordburna svampar genom en behandling av utsädet med en naturlig svensk jordbakterie.

Det är MASE- laboratorierna, som i samverkan med Findus genomfört denna försöksodling i större skala. I samarbetet med att utveckla produkten deltar också Lantmännen.

- Det här är bara ett första steg med biologisk bekämpning i stor skala, berättar Rolf Stegmark forskningschef inom Findus jordbruksverksamhet.- Vi är mycket intresserade av att hitta nya vägar som är både enkla och ger hög kvalitet och samtidigt är skonsamma för miljö och klimat.

30 % lägre växthusgaser

Bakteriebehandlat ärtutsäde är bara en del av Findus odlingsfilosofi. Sedan mer än 20 år tillbaka har man arbetat med målsättningen att minska miljöbelastning, behålla jordarna friska, och minska kemikalieanvändningen inom hela odlingen.

Bara i ärtodlingen har miljöpåverkan i form av uppsläpp av växthusgaser minskat med cirka 30 %, allt enligt en studie av SIK (Institutet för livsmedel och bioteknik) som blev klart i årsskiftet. Hemligheten är bl a nya sorter anpassade till de skånska jordarna och klimatet.

I studien konstateras att man kan uppnå ökade skördar utan ökad användning av bekämpningsmedel och att förebyggande arbete ger en effektivare odling. Studien har letts av Ulf Sonesson vid SIK.

Men det är inte bara själva odlingen som påverkar klimatet utan även hela produktionskedjan. Det innebär val av jordar, närhet till förädling, omsorg vid transporter och snabb infrysning.

Restsubstanser under detektionsgränsen

Alla Findus svenskodlade grönsaker ska klara att ha restsubstanser av bekämpningsmedel under detektionsgränsen. Det är samma gräns som finns för t ex barnmat! (Detektionsgränsen= gränsen för gängse analysmetod, 10 ppb/ parts per billion).

- Vi vill att Findus odlingar ska bidra till minskad miljöbelastning och klimatpåverkan, samtidigt som vi producerar livsmedel av hög kvalitet till överkomliga priser, säger jordbrukschefen Enar Magnusson, vid Findus Grönsaksfabrik.- Idag sträcker sig Findus kontraktsodlingar från Ystad i söder till Falkenberg i norr och Kristianstad i öster, säger Enar. - Vi söker ständigt nya bönder som vill odla grönsaker miljö- och klimatvänligt tillsammans med oss, berättar Enar Magnusson.

För mer information vänligen kontakta Rolf Stegmark, telefon 042-86527, eller

e-post rolf.stegmark@se.findus.com alternativt Enar Magnusson, telefon 042-86419, eller e-post enar.magnusson@se.findus.com

 

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige