Följ Findus Sverige AB

Nytt samarbete med Allwin: Findus säger nej till matsvinnet och ger maten till behövande

Pressmeddelande   •   Nov 08, 2012 11:20 CET

Findus blir Allwins första storkund i den nyuppstartade Öresundsregionen. Allwin är det sociala företaget som distribuerar mat till caféer och boende för hemlösa, kvinnojourer och kyrkliga missioner. Allwin säkerställer att mat som inte når ut på den traditionella marknaden når de behövande. Findus stödjer regionen med mat och bidrar till att minska matsvinnet i samhället.  

- Svenska statens miljömål runt matsvinn är att minska det med 20 % de närmaste 5 åren. Findus bidrar till att uppnå det målet nu, säger Simon Eisner, VD och grundare av Allwin. Findus breda sortiment av grönsaker, fisk och måltider är mycket uppskattat på mottagarsidan och kommer att göra stor nytta.

- Bara i Malmö finns 400 hemlösa barn. Samtidigt kastas var tredje matkasse i Sverige. Vi vill sluta slänga mat i onödan och dela med oss till behövande, säger Anna Broekman, Kommunikationschef på Findus. Sedan första kontakten med Allwin för snart två år sedan har vi hållit kontakten angående en uppstart i Öresundsregionen. Vi välkomnar Allwin och samarbetet i regionen.

 Findus räknar med att kunna bidra med omkring 50 000 portioner mat om året till behövande i Öresundsregionen. Det är mat som pga prognosbedöming eller kampanjutfall inte går att nå ut med på den traditionella marknaden. Findus anlitar Allwin och betalar för tjänsten att nå ut med maten.

 - Djupfrysning är ett sätt att minska på matsvinnet. Det vi inte lyckas nå ut med på den traditionella marknaden kan vi nu nå ut med via Allwin. På så vis kommer all mat till nytta, säger Anna.

 - Findus är Allwins första kund inom djupfryst. Maten går från frys till frys och blir uppäten istället för att kastas. Varje ny aktör stärker hälsa, miljö och samhället med en win-win lösning, avslutar Simon.

Maten hämtas upp av Allwin hos logistikföretaget Bring i Helsingborg och distribueras ut med frysbilar i närområdet i Öresundsregionen 365 dagar om året.

För mer information kontakta:

Simon Eisner, Grundare Allwin på email simon@allwin.nu eller telefon 073-3767124

 Anna Broekman, Kommunikationschef Findus, på email anna.broekman@se.findus.com eller telefon 042 – 86 000

Om Matsvinn

- 1 miljon ton mat slängs varje år i Sverige enligt uppgifter från Naturvårdsverket. Det motsvarar drygt 70 kg per person och år, eller närmare 1 kg varje dag för en genomsnittlig familj på fyra personer[1].

- Svinnet uppstår i hela livsmedelskedjan, den största andelen i hushållen (2/3), och resten i produktions- och leverantörskejdan samt restaurang- och storhushållsledet.

- Beroende på produkt varierar svinn-andelen mellan 10 och 50%. Färska grönsaker är en av de matkategorier där det slängs mest.[2]

 -Djupfrysning är ett sätt att minska på matsvinnet.

[1] Naturvårdsverkets hemsida, augusti 2012. http://www.naturvardsverket.se/Start/Produkter-och-avfall/Avfall/Minska-avfallets-mangd-och-farlighet/Matsvinn/

[2] Klimatavtryck från hushållens matavfall. Rapport från Konsumentföreningen Stockholm genomförd av SIK 2008. http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Rapporter/Klimatavtryck-fran-hushallens-matavfall/

Om Allwin

Det sociala företaget Allwin AB grundades 2010 av stiftelsen Gemensamt Engagemang (GE). Allwin brinner för att skapa en bättre värld med förstklassiga matvaruföretag. Genom att hand om mat som inte når den traditionella marknaden och distribuera den, låter man den komma samhällets utsatta tillgodo. En lösning alla vinner på.

Följ Allwin:  www.allwin.nu // http://www.facebook.com/Allwinfans

 

Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Kommentarer (1)

    Ni skyller på allt och inget,men förstår inte att ni borde må riktigt dåligt av att slänga flera ton mat. Sluta skyll ifrån er och lev med ert dåliga samvete-om ni inte är psykopater utan känslor allihop!
    VÄX UPP OCH SKAFFA ER EMPATI OCH INTELLIGENS!

    - KH - 2013-03-03 18:07 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.