Gå direkt till innehåll
Ytterligare ett steg mot klimartsmart växthus i Bjuv

Pressmeddelande -

Ytterligare ett steg mot klimartsmart växthus i Bjuv

Findus har tecknat en avsiktsförklaring med wa3rm, ett företag specialiserat på lösningar inom spillvärme och förnyelsebar energi, i arbetet med att förverkliga byggandet av ett klimartsmart växthus i Bjuv.

Målet med samarbetet är att konkretisera och utveckla satsningen på Sveriges mest klimatsmarta storskaliga växthus. Initialt i storleksordningen 5 hektar odlingsbar yta (cirka 10 fotbollsplaner) med möjlighet att på sikt utveckla till 15 hektar.

- Efterfrågan för lokalt och hållbart framställda livsmedel är stark och ökar fortfarande. Vi ser etableringen av en klimatsmart växthusodling i Bjuv som ett led i att öka Sveriges självförsörjningsgrad, säger Henrik Hjalmarsson, VD Findus Sverige AB.

Avsiktsförklaringen innebär att wa3rm tar ett övergripande ansvar för projektet, vilket bland annat inkluderar att säkerställa finansiering samt ta fram och implementera tekniska lösningar. Parterna är överens om att anläggningen ska präglas av konkurrenskraftig produktion, ansvarsfull och effektiv användning av spillvärme samt användning av förnybar energi.

- Ur ett globalt perspektiv är det viktigt att värdesätta och använda spillvärme för att erbjuda en lösning på den stigande efterfrågan på mat, vatten och energi.
Vårt koncept erbjuder industriföretag hållbara energilösningar som gör det möjligt att utnyttja spillvärme. Vi vill implementera dessa lösningar i Bjuv och ser stor potential i expansion av konceptet på ett flertal platser i Sverige och utomlands, säger Michael Wiegert, medgrundare av wa3rm.

I förra veckan invigde Findus, tillsammans med samarbetspartners, norra Europas största och mest energieffektiva fryslager i Bjuv. Fryslagret är ett viktigt led i förverkligandet av Findus vision Food Valley of Bjuv och med avsiktsförklaringen för växthuset läggs ytterligare en pusselbit. Avsikten är att växthuset, som helt ska bygga på hållbara kretslopp, ska stå färdigt under 2016 och inledningsvis ska tomater odlas.

För mer information, kontakta:
Henrik Nyberg, Findus Sverige AB, på mail henrik.nyberg@se.findus.com eller per telefon 0761-173361
Michael Wiegert, wa3rm, på mail michael@wa3rm.se eller per telefon 0707-522111

Ämnen

Kategorier


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 800 medarbetare och omsätter cirka 2,5 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige