Följ Findus Sverige AB

Enbart genom att samarbeta med Sveriges skolkockar kan vi göra skolornas menyer grönare

Blogginlägg   •   Sep 25, 2019 10:27 CEST

Under 2017 startade vi på Findus utbildningen Green Cooking Academy som ett resultat av en fokusstudie som vi genomförde bland 40 yrkeskockar. Undersökningen visade att samtidigt som andelen vegetarisk mat ökar i de offentliga köken (tummen upp!) så utgör myter om vegetarisk mat som dyrt, inte efterfrågat, svårtillagat och inte mättande fortfarande ett hinder för många professionella kockar (tummen ner!).

Hittills har hundratals kockar över hela landet deltagit i utbildningen. Under förra veckan hölls ytterligare en Green Cooking Academy, den här gången i Stockholm.

Under vår eftermiddag ihop lagade vi inte bara en himla massa god mat, utan hade även många intressanta diskussioner kring hur vi tillsammans kan göra svenska skolors menyer grönare och framförallt få eleverna att äta och uppskatta den gröna maten. I mötet med kockarna blir det nämligen uppenbart att en av de största utmaningarna de möter är att ens få eleverna till matsalen. Över puttrande grytor berättar en av skolkockarna hur hon dagligen oroar sig över hur dagens unga ska orka ta sig igenom skoldagen, och livet, utan näringsrik mat i magen.

Här har kockarna själva kommit på många kreativa lösningar, som salladsbarer där eleverna själva får bygga sin lunchsallad, eller möjligheten att provsmaka maten innan de lägger den på tallriken.

Dessa samtal stärkte min tro på att det enbart är tillsammans med skolkockarna själva som vi kan göra skolornas menyer grönare. Som leverantör av gröna lösningar så är vi direkt beroende av skolkockarnas erfarenheter, kunskap och input, samtidigt som vi kan underlätta för dessa genom att leverera bra produkter men också genom att ständigt fylla på med inspiration genom vår klimatberäknade receptbank och inte minst utbildningar.

För att om målsättningen är att göra svenska skolors menyer grönare, så behöver alla vara med på resan. Från politiker (något jag skriver mer om i Dagens Samhälle) till leverantörer, inköpsansvariga och de kockar som tillagar maten ute i köken.

Här tycker jag att vårt samarbete med Helsingborg stad är ett bra exempel, där man inom kommunen förstått värdet av gröna måltider. Efter att många av stadens skolkockar gått vår utbildning är de inte längre lika oroliga för att maten inte ska gå hem i skolorna, berättar Jonas Paulsson som är chef för måltidsservice i Helsingborg stad, och tillägger att med mer kunskap och erfarenhet kan de känna stolthet över att den vegetariska maten de serverar är bra mat. Totalt serveras 20 000 portioner i Helsingsborgs skolrestauranger. Tänk vilken skillnad kommunen kan göra för klimatet om delar av dessa byts ut mot vegetariska alternativ. När vi samarbetar på olika nivåer kan det bli möjligt!

Vi kommer fortsätta att arbeta hårt för att tillsammans med kommuner, inköpsansvariga, måltidschefer och inte minst drivna, kreativa och kompetenta skolkockar runt om i landet göra svenska skolors menyer grönare. Jag ser fram emot resan - nu åker vi!

Vill du läsa mer om Green Cooking Academy, eller anmäla ditt intresse för utbildningen, kan du göra det här.

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus Sverige