Gå direkt till innehåll
Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill. Fryst mat är klimatsmart!
Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill. Fryst mat är klimatsmart!

Blogginlägg -

Kan ny teknik och smart logistik minska det ökande matsvinnet?

Årligen slängs 89 miljoner ton mat inom EU– en siffra som förväntas växa till 126 miljoner år 2020. Det är ett resursslöseri som vi vill arbeta aktivt för att motarbeta.

Under onsdagen i Almedalen fick jag tillfälle att gå på seminariet ”Kommer ny teknik och effektiv logistik att eliminera matsvinnet i framtiden?” arrangerat av Svenska Retursystem. På plats diskuterades uppfriskande nog konkreta lösningar till detta resursslöseri i olika delar av livsmedelskedjan. Samstämmigt från både forsknings- och innovationssidan pekades ny teknik ut som en del av lösningen när det kommer till matsvinn. Oavsett om det handlar om förpackningar som kan berätta vilken kyltemperatur de har hållit under varje enskilt steg i kedjan eller teknik som kan tala om för dig att mjölken snart går ut och att du därför ska dricka upp den nu, presenterades många spännande framtidsmöjligheter. Genom teknikutvecklingen kan också logistikkedjan reformeras och möjliggöra för bättre samarbete mellan alla inblandade aktörer, vilket ytterligare kan minska matsvinnet.

Att så mycket som en tredjedel av all mat som produceras slängs är alldeles för mycket. Med teknikens hjälp är jag övertygad om att vi kommer kunna reducera denna siffra, men det finns medel och verktyg vi använder redan nu för att försöka minska matsvinnet. Det handlar om alla delar i vår verksamhet, från våra inköp av råvaror och ingredienser till vilka produktionsmetoder vi väljer och hur vi transporterar produkter. Att stora delar av vårt sortiment är djupfryst gör stor skillnad. Det minskar behovet av konserveringsmedel, tillåter långsamma transporter istället för flyg och minskar matavfallet med upp till 47 procent jämfört med färsk- och kylvaror.[1]

Samtidigt finns det mycket kvar vi kan göra, och vi är väl medvetna om att vi inte kan luta oss tillbaka och känna oss nöjda. I vårt arbete för att minska matsvinnet kommer ny teknik och effektiv logistik med all säkerhet att spela en nyckelroll.

Maria Svantemark CSR Manager
Findus

Vill du läsa mer om varför vi tycker att fryst mat är klimatsmart kan du göra det på vår hemsida.


[1] Martindale, W, (2014) "Using consumer surveys to determine food sustainability", British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242

Ämnen

Relaterade nyheter