Gå direkt till innehåll
Tänk blått, grönt och certifierat i jul - och släng minimalt

Blogginlägg -

Tänk blått, grönt och certifierat i jul - och släng minimalt

Julfirandet är starkt förknippat med mat och olika traditioner. För den som vill äta smart både för klimatets och den egna hälsans skull handlar det om att välja certifierade livsmedel och att servera mer grönt och blått på julbordet. Men det handlar mest om att se till så att den mat man köper faktiskt äts upp och inte kastas.

Enligt en undersökning gjord av SB Insight på uppdrag av Findus ser vi att fler och fler blir intresserade av hållbarhetsfrågor och det gillar vi. Hela tre av fyra svenskar säger att hållbarhetsaspekter påverkar dem när de köper mat och att de gärna vill ha hjälp i butik och online hur de ska välja mer hållbart producerad mat. Här kommer några av våra tips på hur du kan sätta samman ett mer klimatsmart och hälsosamt buffébord i jul för hela familjen:

Välj certifierade råvaror

  • Håll utkik efter väletablerade miljö- och hållbarhetsmärkningar på förpackningarna. De hjälper dig hitta varor som har producerats på ett sätt som tar hänsyn till miljön eller till exempel arbetsvillkor. En sådan märkning är Svenskt Sigills Klimatcertifiering, en märkning som bara finns på råvaror och blommor från odlare och bönder som har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan. Märkningen finns bland annat på ost, mjölk, chips och olika drycker men även på Findus egen Ebba-ärta.
  • När du exempelvis ska köpa lax eller sill till julbordet var noga med att leta efter MSC- eller ASC-märkningar, som är hållbarhetsmärkningar för vildfångad respektive odlad fisk. MSC visar att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd och har fångats med minimal påverkan på havsmiljön. ASC-märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen.
  • Välj produkter som är märkta med Nyckelhålet. Märkningen visar att produkten är ett nyttigare val i just sin livsmedelsgrupp och uppfyller olika krav som exempelvis handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Minska ditt matsvinn med fryst

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras och statistik visar att vi slänger uppemot 12 procent mer mat under julen än under övriga året. Det är inte helt lätt att beräkna hur mycket som går åt speciellt när det serveras som buffé. Då blir det ofta mat över. Ett sätt att komma till rätta med det är att komplettera färsk mat med fryst, både före och efter julfirandet. Frysta råvaror och produkter har en längre hållbarhet jämfört med kylvaror och minskar på så sätt matsvinnet. Med fryst mat är det också enklare att använda så mycket som behövs för stunden och sedan lägga tillbaka resten i frysen.

Servera mer grönt och blått på julbordet

EAT Lancet-rapporten, som beskriver hur världens befolkning bör äta för att ta hänsyn till både hälsan och klimatet, är tydlig med att vi måste äta utifrån en tallriksmodell med mer fokus på grönsaker och växtbaserat och mindre på rött kött och socker. Passa på att kicka igång ditt nyårslöfte om att äta sundare redan till jul. För det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Väljer du fryst mat kan du äta grönsaker i säsong året runt. Här har vi samlat några recept för att göra det enklare att introducera mer grönt och blått på julbordet: https://www.findus.se/recept/recept-till-julbordet

God Jul!

Anna Jarleman, nordisk hållbarhetschef på Findus

*Martindale, W, (2014) "Using consumer surveys to determine food sustainability", British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige