Gå direkt till innehåll
Dags att slänga mindre mat

Nyhet -

Dags att slänga mindre mat

I veckan som gått har det varit fokus på European Week for Waste Reduction, EUs initiativ för att öka kunskapen om matsvinnet och upplysa européer att ändra på sitt dagliga konsumtionsbeteende. Det handlar om att ta vara på jordens resurser på bästa sätt. 

Idag slängs stora mängder mat längs hela livsmedelskedjan och i våra hushåll. Undersökningar har visat att vanliga hushåll slänger mellan 10 och 15 % av den mat som handlas hem. När det kommer till grönsaker, rotfrukter och potatis slängs så mycket som 20 – 45 %. Totalt sett uppskattas att vi har ett onödigt matavfall på omkring 900 000 ton per år i Sverige. Det finns forskning som visar att det är just maten som vi slänger som har störst påverkan på miljön, inte förpackningarna som man lätt kan tro. Växthusgaserna från odling och framställning av mat är lika stora som utsläppen från ungefär 700 000 medelstora bilar.

Genom att använda frysta grönsaker kan man minska mängden mat man slänger. Man tillagar exakt så mycket man behöver vid varje tillfälle. Det som inte används kan förvaras i frysen under lång tid, utan att förlora kvalitet eller näring. I många fall är frysta grönsaker minst lika nyttiga, eller nyttigare än färska. Frysta bönor innehåller till exempel 12 gånger mer C-vitamin än färska.

Ytterligare en fördel med frysta grönsaker är att man inte fyller hushållssoporna med blad och skalrester eftersom de tas om hand när grönsakerna bereds i fabriken. Och där tas de verkligen om hand hos Findus. Allt organiskt avfall från Findus matproduktion i Bjuv omvandlas till biogas i Söderåsens biogasanläggning. Totalt produceras biogas som skulle räcka till att värma upp nästan 7 000 hushåll.

Flera aktörer arbetar för att minska det gemensamma matsvinnet. Det finns möjlighet att engagera sig i debatten på Konsumentföreningen Stockholms Facebooksida "Släng inte maten". Naturvårdsverket arbetar också på riksnivå med en nationell avfallsplan för att förebygga matsvinn i Sverige. Findus deltog i den första workshopen som arrangerades den 22 november och som samlade representanter från myndigheter, kommuner, grossist och butiksledet kring möjliga mål, styrmedel och åtgärder för ett minskat matsvinn i Sverige.

- För Findus är det viktigt att arbeta aktivt för att bidra till ett minskat matsvinn både i konsument- och produktionsled, säger Anna Roslund-Broekman, ansvarig för Kommunikation och CSR på Findus Sverige. Vi vinner alla på att slänga mindre.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige