Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Findus ärter i TV 4 nyhetsmorgon

Den nya Nordieten fick stor uppmärksamhet i TV 4:s morgonprogram i söndags (13e feb) i samband med att olika dieters hälsofördelar diskuterades och jämfördes.

Det finns flera hälsofördelar med Nordieten. Den vetenskapliga studie som nyligen har gjorts av forskare på Uppsala Universitet gick ut på att prova om en hälsosam kost sammansatt av livsmedel med ursprung i de nordiska länderna har effekt på riskfaktorer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. Forskningen har visat att en kost baserad på nordiska livsmedel, till exempel grönsaker, fisk, bär och nötter sänker det onda kolesterolet och blodtrycket, samt minskar vikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet. Dessa hälsosamma resultat gör att den nordiska kosten är jämförbar med den så kallade Medelhavskosten. Nordieten består bland annat av grönsaker av nordiskt ursprung, såsom gröna ärter, fet fisk som lax, strömming och sill, rapsolja samt flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett. Även fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt baljväxter och bruna bönor ingår.

Gröna ärter trivs verkligen på våra breddgrader, de mognar långsamt och skördas fyllda med vitaminer och mineraler. På Findus fryser vi ner våra ärter inom 3 timmar efter skörd och bevarar på detta sätt nyttigheterna tills det är dags för servering.

Intresset för den nordiska maten är stort och strålkastarljuset från världens matjournalister riktas allt mer mot den nordiska maten. Vi på Findus har 70 års erfarenhet av att producera mat på nordiska råvaror. Idag är nästan hälften av våra grönsaker svenskodlade, och numera även certifierade och märkta med Svenskt Sigill. Spenat, grönkål och våra örter är dessutom klimatcertifierade. Vi tycker såklart att det är kul att en studie nu också visar att det finns ett flertal hälsofördelar med de råvaror vi erbjuder i frysdisken.

Länk till inslag på TV 4 Nyhetsmorgon från i söndags 13 feb (spela från 13 min för att komma direkt till Nordiet): http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=vilka_dieter_fungerar_bast&videoid=1223996

Länk till studie om nordisk kost: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20964740

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige