Gå direkt till innehåll
Om Findus Fiskgratäng med räksås 1 portion - kommentar med anledning av Råd & Röns artikel (nr 7 2011)

Nyhet -

Om Findus Fiskgratäng med räksås 1 portion - kommentar med anledning av Råd & Röns artikel (nr 7 2011)

Med anledning av artikeln i Råd & Rön (nr 7 2011) om mängden räkor i Findus Fiskgratäng med räksås 1 portion - samt påföljande nyhetsinslag i Rapport 13 sept.

Vi på Findus vill ge en tydlig bild av vad vår mat innehåller och det är viktigt för oss hur vi kommunicerar på våra förpackningar för att skapa största möjliga tydlighet kring ingredienser och allergener.

Det är inte vår avsikt att vilseleda konsumenter, tvärtom vill vi hålla den högsta kvaliteten på marknaden och vara så tydliga med information om innehåll, råvaror och allergener som det bara går. Kvalitet och transparens är våra ledord.

Vi välkomnar en öppen dialog och är lyhörda för nya önskemål från våra konsumenter. Vi kommer att ta med oss det här och titta på vad vi kan göra ännu bättre. Vårt mål är att hela tiden bli bättre på kvalitet och öppenhet.

OM FINDUS FISKGRATÄNG MED RÄKSÅS - 1 PORTION (350g)

Mängden fisk i fiskgratängen: För att förbättra öppenheten mot konsumenterna införde Findus en tydligare ingrediensdeklaration på våra produkter under 2010. Ingrediensdeklarationen är nu uppdelad i fisk, potatismos och sås. Fiskgratängen består av 29% fisk (Alaska Pollok) med potatismos runt om och sås på toppen.

Såsen: 1% räkor är räknat på hela rätten. Mer rimligt är att titta på såsen som utgör 75g av rätten. I såsen ingår 3,5 g räkor, vilket motsvarar ungefär 3-4 räkor i en portion sås. Ytterligare smak av räkor får såsen av räkextrakt från urkokta räkskal – vilket är samma princip som för vanlig buljong.

Räkor - en allergen: Räkor är en allergen och därför är det viktigt för alla allergiker med information om att rätten innehåller räkor, även om andelen är liten. Detta behöver framgå tydligt på förpackningen. Därav den viktiga informationen redan på framsidan av förpackningen så att den syns tydligt vid köptillfället.

Vad gäller Findus Jordärtskocksoppa. som också ingår i Råd & Röns artikel, ingår 9,5g jordärtskocka per 100g soppa. Findus kockar som har tagit fram receptet har gjort bedömningen att mer än så kan man inte ha, för då smakar soppan inte gott. Våra kockar har försökt skapa rätt balans mellan jordärtsskocka och andra ingredienser som potatis, lök och palsternacka.

Vi vill också nämna, då det inte framgick i Rapports nyhetsinslag, att Findus skickade en skriftlig kommentar om Råd & Röns artikel efter en förfrågan från Rapports redaktion, men avböjde en inspelad intervju vid det tillfället.

För frågor kontakta, Anna Broekman, Kommunikationschef på anna.broekman@se.findus.com eller 042 - 86101

Relaterade länkar

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige