Gå direkt till innehåll
Emma Pålsson, VD Findus Sverige
Emma Pålsson, VD Findus Sverige

Nyhet -

​Omstarta Sverige med hållbar och hälsosam konsumtion

Sverige rankas högst i 2020 års Sustainable Development Report. Rapporten speglar att Sverige kommit långt inom exempelvis jämställdhet och god hälsa, men det finns mer att göra för att bidra till en hållbar värld.

Ett av de mål där vi i Sverige kan bidra mer är FNs hållbarhetsmål 12: Hållbar konsumtion och produktion. Idag slängs en tredjedel av all mat globalt. EAT Lancet rapporten (2019) lyfter behovet att halvera matsvinnet för att leva hållbart.

-Ett av svaren på att minska matsvinnet finns redan idag i de flesta svenskars kök – den måste bara nyttjas mer. Forskning visar att fryst mat minskar matsvinnet i hemmet med 47 % jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst har dessutom längre hållbarhet och ger konsumenter möjlighet att endast tillaga det som går åt, säger Emma Pålsson, VD på Findus Sverige.

EAT Lancet rapporten pekar också på behovet av att äta mer grönsaker och fisk för att behålla hälsan vilket är ett än mer aktuellt ämne idag. Den rådande pandemin har inte bara vänt upp och ner på världen utan också satt hälsofrågor i fokus. En näringsrik och hälsosam kost är en viktig del av en hållbar livsstil för att undvika att drabbas av folkhälsosjukdomar.

-Frysen bibehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter i exempelvis grönsaker samtidigt som det inte krävs konserveringsmedel. Det gynnar en hälsosam livsstil. Med fryst mat som utgångspunkt kan vi göra det enklare för våra konsumenter att göra smarta och hållbara val året runt, fortsätter Emma.

Livsmedelsbranschen har ett ansvar att tillsammans leda utvecklingen mot en mer hållbar och hälsosam konsumtion.

-Att behandla hållbarhet som vilken annan affärskritisk fråga som helst, nämligen att prioritera frågan i enlig­het med företagets strategi, sätta konkreta, mätbara målsättningar och följa upp kontinuerligt tror jag är fundamentalt för att skapa verklig förändring. Vi inom livsmedelsbranschen måste alla nyttja de möjligheter och möta de utmaningar som hållbarhetsarbetet innebär för att säkra en hållbar och hälsosam konsumtion, avslutar Emma.

Ämnen

Relaterade nyheter