Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

1 maj släpps biljetterna till sommarens Ärtsafari

För 26:e gången arrangerar Findus Ärtsafari – ett evenemang för hela familjen. Barn och vuxna, unga och gamla, samlas för att följa ärtans väg från fält till frys. Resan guidas av Findus egen safariguide ”Ärta-Bärta”. Ute på skördefälten får besökarna möjlighet att smaka på de färska ärterna, lära sig allt om odlingen och provsitta skördetröskorna. Sedan bär det av in i fabriken där ärterna slutligen fryses in. Allt sker inom 3 timmar.

- Ärtsafarin brukar vara oerhört populär. Förra året tog biljetterna snabbt slut. Vi har 1 450 platser i år, säger Christina Andersson, produktchef för grönsaker och ansvarig för Ärtsafarin på Findus.

Ärtsafarin börjar klockan nio på morgonen med besök på närmast ärtfält där skörd sker samma dag. Efter skörden tas besökarna med på en resa genom fabriken där ärterna tvättas, förvälls, färgsorteras, kyls och fryses samt packas. Safarin avslutas med en lätt lunch och besökarna får möjlighet att besöka butiken Fyndis innan de går hem.

Boka biljett on-line

Ärtsafarin pågår varje vardag mellan 9 juli till och med 3 augusti och bokning görs on-line med start den 1 maj via http://www.findus.se/gronsaker/. Biljettpriset är 50 kr/barn, 100 kr/vuxen i barns sällskap, 150 kr/vuxen, 250 kr familj (2+2 alt. 1+3).

Event i Helsingborg city med 11 m lång skördetröska

Den 5 maj mellan klockan 10:00-14:00 vid Kungstorget i Helsingborg genomför Findus ett event som riktar sig främst till barnfamiljer. En av Findus stora skördetröskor är på plats tillsammans med representanter från Findus och ärtmaskoten ”Ärta-Bärta”. Här får besökarna, provsitta skördetröskan, prata med ”Ärtabärta”, mumsa på goda kanelbullar och delta i tävling om Ärtsafaribiljetter.

- Genom eventet vill vi visa upp vår vardag för konsumenterna och skapa uppmärksamhet kring Ärtsafarin. Stor del av vår verksamhet handlar om jordbruk. Vi har specialtillverkade tröskor som skördar 30 miljoner kilo ärter per säsong tillsammans med 500 kontraktsodlare runt om i Skåne och Halland, säger Christina Andersson.

Om Findus ärter

• ” Ärtbältet" går genom Sydsverige och Findus ärtfabrik ligger på den 56e breddgraden, norra halvklotets bästa läge för odling av gröna ärter. De sydsvenska jordarna och kustklimatet är speciellt gynnsamt för ärtodling. Även ljuset från de långa sommardagarna och den jämna dygnstemperaturen (genomsnitt 17 grader, och nattemperaturer ca 12 grader och dagstemperaturer runt 22 grader) gör att ärtan mognar jämnt och utvecklar en unik sötma och mjällhet.

• Findus skördar ungefär 30 miljoner kilo ärter varje säsong. Hälften av skörden exporteras till Italien.

• Odlingen sker enligt Findus odlingsprogram ”Low Input Sustainable Agriculture” som är speciellt skonsamt för miljön. En studie genomförd av SIK visar att Findus LISA - koncept har 30% lägre klimatpåverkan (utsläpp av växthusgaser) än ekologisk ärtodling. (Källa: SIK-rapport nr 838, 2012)

• Findus ärtodlingar är tredjepartscertifierade enligt Svenskt Sigill (http://svensktsigill.se)

• Findus ärter blev klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill 2011, vilket innebär att alla grönsaker som Findus odlar i Sverige är klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill.

• Findus ärter odlas av ett femhundratal utvalda kontraktsodlare på totalt ca 8 000 hektar runt om i Skåne och södra Halland. Ärterna skördas på exakt den dagen då ärtan är som bäst och fryses in inom tre timmar för att behålla sin söta smak, mjällhet och vitaminer.

• I år slog Findus rekord med den tidigaste ärtsådden någonsin i Findus historia. Den 20 mars såddes årets första ärtfält av odlaren Lars-Göran Andersson på Västrabo Gård söder om Malmö. Det gamla rekordet var den 21 mars och sattes 1973.

• Findus utvecklar egna ärtsorter i sina forsknings- och utvecklingscenter för att få fram den bästa kvaliteten. Prover tas också på alla jordar och provodling sker i växthus. För att bevara friska och sunda jordar dröjer det cirka 8 år innan det blir aktuellt med ärtodling på samma fält igen.

• Forskning visar att frysta grönsaker innehåller lika mycket och ofta mer näringsämnen än de som säljs som "färska" i butik.

• Findus ärter serverades på Årets Kock-banketten 2012.

För mer information eller besök på Ärtsafarin:

I år arrangerar Findus en Ärtsafaritur särskilt anpassad för intresserade journalister. Information om denna kommer vid ett senare tillfälle.

Hanna Kramer, Kommunikatör Findus, telefon 042 – 86 202 eller e-post: hanna.kramer@se.findus.com

Christina Andersson, ansvarig Findus Ärtsafari, telefon 042 – 86 285 eller e-post christina.andersson@se.findus.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Relaterat material

Relaterade nyheter