Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ärter i världsklass från Findus klimatcertifieras och serveras svensk matelit

Efter 50 år av ansvarsfull ärtodling blir nu Findus ärter klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard. Ärterna odlas i ”ärtbältet” i Skåne och södra Halland och har en unik sötma och mjällhet. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde igår att servera de nycertifierade svenska ärterna till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster.

- Hårt arbete och kärlek till maten och jordarna ligger bakom de framgångar vi nu kan skörda. Det finns ingen genväg till kanske världens sötaste, mjällaste och mest miljövänliga ärter, bara 50 år av engagemang och passion, säger Enar Magnusson, Senior Advisor på Findus Jordbruksavdelning, och f.d Jordbrukschef på Findus.

- Vi tar prover på alla jordar och provodlar i växthus i sedan 1960-talet. För att bevara friska och sunda jordar dröjer det cirka 8 år innan det blir aktuellt med ärtodling på samma fält igen, säger Enar Magnusson.

Findus var först ut med klimatcertifierade grönsaker redan i fjol, då med blad-/och örtgrönsaker som spenat, grönkål och dill. I förra veckan stod det klart att de femhundratal odlare som odlar Findus ärter enligt noggranna kriterier för miljö, smak och kvalitet blivit klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard.

- Klimatet är vår tids stora miljöfråga. Vi fick ett uppdrag av Sveriges regering 2007, och har tillsammans med KRAV utvecklat reglerna för klimatcertifieringen, säger Linda Cederlund, VD Svenskt Sigill.

Klimatcertifieringen bygger på att den som producerar livsmedel har genomfört vetenskapligt grundade åtgärder för att minska klimatpåverkan. I växtodlingen handlar det framförallt om att effektivisera användningen av kväve och energi, samt minska användningen av fossila bränslen.

- Styrkan i klimatcertifieringen är att det är ett sätt att ta ansvar för planeten vi lever på. Producenter får hjälp att bli mer klimatsmarta och konsumenten får hjälp att välja klokt i butiken, säger Linda Cederlund.

Nu kan vi kommunicera vårt arbete på gården

Ordförande i ärtodlarföreningen, Kjell Svegrup i västra Skåne, odlar ärter för Findus sedan tjugo år tillbaka enligt odlingskonceptet Low Input Sustainable Agriculture[1]. Han ser många fördelar med en tredjepartcertifiering då det underlättar för odlarna att kommunicera det miljöarbete de gör, och det hjälper konsumenterna att välja mat som både är god, näringsrik och miljövänlig.

- Jag tror att konsumenterna vill äta mat som värnar om klimatet och miljön. Problemet är att det har varit svårt att kommunicera allt det arbete vi gör på gården, säger Kjell Svegrup, ordförande i ärtodlarföreningen och kontraktsodlare för Findus.

- Jag har anlagt våtmarker för att reducera näringsläckaget, minskat på erosionen och lagt om till uppvärmning med biobränsle. Snart kommer jag att gå en kurs i ”eco-driving” för att ytterligare minska bränsleförbrukningen på gården, säger Kjell Svegrup.

- Certifieringen av ärterna är win win. Vinnare är konsument, producent, miljö - som sagt hela moder jord, avslutar Kjell[2].  

Ärternas ”Grand Cru”

De sydsvenska jordarna och kustklimatet är speciellt gynnsamt för ärtodling. Även ljuset från de långa sommardagarna och den jämna dygnstemperaturen (genomsnitt 17 grader, och nattemperaturer på ca 12 grader och dagstemperaturer runt 22 grader) gör att ärtan mognar jämnt och utvecklar en unik sötma och mjällhet.

Findus ärter odlas av ett femhundratal noggrant utvalda kontraktsodlare. Ärterna skördas på exakt den dagen då ärtan är som bäst och fryses in inom tre timmar för att behålla sin söta smak, mjällhet och vitaminer.  

- Vi finns mitt i ”ärtbältet” längs den 56e breddgraden. Här är det lite för kallt för solmogna druvor men alldeles perfekt för ärter. Här odlar vi ärternas "grand cru" med passion och omsorg, säger Enar Magnusson.

Utvalda till Årets Kock bankett 2012

Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde igår att servera Findus ärter till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster.

- Jag har upptäckt att det är skillnad på ärter och ärter. Jorden, klimatet, odlingen, skörden och omsorgen ger den dess karaktär, precis som ett vin. Den unika sötman, mjällheten och den klara gröna färgen plus att det är en miljömärkt råvara som odlas i Sverige gjorde att jag valde Findus ärter till Årets Kock-banketten 2012, säger Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten vid Årets Kock finalen 2012.

- Jag har dessutom ökat min egen ärtkonsumtion flera gånger om, säger Andreas.

Findus skördar ungefär 30 miljoner kilo ärter varje säsong. Under varje skörd anordnas en ”Ärtsafari” som är öppen för allmänheten. 25 000 har besökt ärtsafarin sedan starten sommaren 1986. Biljetterna släpps under våren på findus.se

[1] Se faktaruta.

[2] Se bifogad videointervju med Kjell Svegrup, ordförande i ärtodlarföreningen.

För mer information kontakta:

Enar Magnusson, Senior Advisor Findus Jordbruksavdelning på email enar.magnusson@se.findus.com eller telefon 042 – 86 000

Anna Broekman, Kommunikationschef, Findus på email anna.broekman@se.findus.com eller telefon 042 – 86 000

Linda Cederlund, VD Svenskt Sigill email linda.cederlund@sigill.lrf.se eller telefon 08 - 787 53 71

Anna Richert, Projektledare Svenskt Sigill på email anna.richert@sigill.lrf.se eller telefon 08 – 787 53 73

Fakta om Klimatcertifiering                                                                                   

Klimatcertifieringen har utvecklats av Svenskt Sigill och KRAV. Certifieringen bygger på att den som producerar livsmedel har genomfört vetenskapligt grundade åtgärder för att minska klimatpåverkan, och att ett certifieringsbolag kontrollerar att alla regler är uppfyllda så att konsumenten kan vara trygg i att det är ett klokt val. I växtodlingen handlar det framför allt om att effektivisera användningen av kväve och energi samt att minska användningen av fossila bränslen. Klimatcertifieringen täcker hela kedjan från produktionen hos lantbrukaren till Findus hantering av ärtorna. Läs mer på www.klimatmarkningen.se

Fakta om Svenskt Sigill                                                                                               

Svenskt Sigill är kontrollmärkningen för svensk mat och blommor. Ca 5000 producenter runt om i landet följer de höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg och miljöansvar som ska uppfyllas för att få godkänt och märka kvalitetssäkrad råvara med Svenskt Sigill. Sedan juni 2010 erbjuder Svenskt Sigill även en klimatcertifiering.  Läs mer på www.svensktsigill.se  

Fakta om Findus odlingskoncept  - Low Input Sustainable Agriculture                         

Findus odlingskoncept LISA, Low Input Sustainable Agriculture, ger välkontrollerade grönsaker av hög och jämn kvalitet odlade med låg miljöpåverkan.

Det här är LISA:

  1. Kontraktsodling – kontrakterade skyldigheter och rättigheter
  2. Jordtester – endast friska, sunda jordar                          
  3. Sorter – forskning och utveckling av sjukdomsresistenta sorter
  4. Växtnäring - produktkvalitet och miljöpåverkan                                        
  5. Såplanering – utvalda sorter och såtider
  6. Växtskydd - resthalter under detektionsgräns (<10 ppb = EUs gräns för barnmat)
  7. Bevattning – avvägd tidpunkt och kvantitet                                                                      
  8. Mognadsgrad - noggrann provtagning     
  9. Skörd och infrysning - kvalitet och snabb infrysning
  10. Ständig förbättring
          - bakteriebehandlat utsäde
          - ”one farm concept ”– kontraktsodlade grödor
          - klimatcertifiering – oberoende/3e part

Findus ärter skördas den dag de är som allra bäst och därför testas mognadsgraden på fälten varje morgon.

Ärterna odlas på 8000 hektar och kräver en minutiös koordinering för att skörda ärterna i tid samma dag och frysa ned dem inom 3 timmar.

Är det varmt ute isas ärterna på lastbilarna på väg till infrysningen, eftersom ärtan innehåller fett som annars snabbt skulle ge en smakförsämring i värme.

Milstolpar i utvecklingen av Findus odlingskoncept

  • 60-talet – rutinmässig test av jordar i växthus
  • 70-talet – Findus Integrerade Odling - Findus intensifierade tillsammans med odlarna F&U-arbetet med att ta fram grönsaker med hög synlig och osynlig kvalitet odlade på fält som provodlats i växthus för att säkerställa den långsiktiga sundheten.
  • 1991 – Findus Lilla Gröna/Svenskodlat
  • 1993-  Findus lanserar ekologiska grönsaker
  • 1994 – Findus får Hemköps Miljöpris med motiveringen djupt och långsiktigt arbete med kvalitetsgrönsaker, sorter och jordar.
  • 2000 – Findus Integrerad Odling blir Low Input Sustainable Agriculture för att ytterligare  understryka arbetet med uthålligt jordbruk.
  • 2004 – Fabriken tredjepartcertifieras enligt BRC (HACCP, VIS)
  • 2005 – Plan för IP-certifiering/Bascertifiering enligt Svenskt Sigill standard
  • 2010 – IP certifiering av mindre grödor, och ”One farm concept” av ärter. Tredjepartcertfiering enligt Svenskt Sigill och märkning av produkter till konsument- och restaurang/storköksmarknaden.
  • 2010 – Findus först med klimatcertifierade grönsaker i Sverige enligt Svenskt Sigill standard. Blad- och örtgrönsaker som spenat, grönkål och dill certifieras först. Samtidigt påbörjas arbetet med att klimatcertifiera alla de femhundra ärtodlarna.
  • 2011/2012 Klimatcertifiering av ärter uppnås. Samtliga Findus 550 kontraktsodlare är nu klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard.

Visste du att:

  • Frysning är naturens sätt att bevara. Därför behövs inga konserveringsmedel. 

Produktinformation:

Videos & Intervjuer:

  1. ”Nu kan vi kommunicera arbetet på gården” - Intervju med Kjell Svegrup Ordförande i Ärtodlarföreningen om klimatcertifiering 2012 http://www.youtube.com/watch?v=U04k5T0vkzQ
  2. ”Jag är ju en ärthjärna men jag gillar det” – Findus forskningschef Rolf Stegmark om sin passion för ärter http://www.youtube.com/watch?v=72sl15a2o_4
  3. Svenskt Sigill Klimatcertifering av Findus grönsaker 2011 -  Enar Magnusson, Findus Jordbruksavdelning om klimatcertiferingen  http://www.youtube.com/watch?v=I7ZfxoJf4t8&feature=related
  4. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten 2012 – om förberedelserna http://www.youtube.com/watch?v=NTRWycS4qXg&feature=player_embedded             
  5. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bIKCLMIh8YI

REFERENSLÄNKAR

Svenskt Sigill www.svensktsigill.se  

Pressmeddelande Findus klimatcertifierade grönsaker 2011 http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/pressrelease/view/findus-foerst-med-klimatcertifierade-groensaker-567760

Pressmeddelande Ärtsafari 2011 http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/pressrelease/view/nu-slaepps-biljetterna-till-findus-aertsafari-2011-624815

Årets Kock  www.aretskock.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Findus först med klimatcertifierade grönsaker

Drygt 40 % av Findus grönsaker i dagligvaruhandeln är svenskodlade. Nu har Findus börjat införa klimatcertifiering på ett antal av de svenskodlade grönsakerna. Bakom klimatcertifieringen står Svenskt Sigill och Krav.
 Sedan mer än 20 år tillbaka använder Findus en odlingsmetod LISA*, som har visat sig leda till klart minskad klimat- och miljöbelastning, friska jordar och uthålligt jordbruk. Met

Earth Hour 2012: Findus grönsaksodlingar smarta för klimatet

Imorgon släcker Findus för Earth Hour. Samtidigt utmanas Bjuvs Kommun att spara 17 000 kWh 2012. Så mycket sparas när Findus byter till LED belysning i Bjuv. Klimatet är viktigt för Findus. 55 000 ton grönsaker odlas årligen enligt Low Input Sustainable Agriculture. En ny rapport från SIK visar att de avger mindre växthusgaser än ekologiskt. Alla odlingar är nu Svenskt Sigill Klimatcertifierade.

Findus samlar Sveriges matintressenter för dialog om förtroende för maten

Vid ett seminarium under onsdagen öppnade Findus upp för dialog med Sveriges matintressenter för lyfta fram betydelsen av innovation, kunskap och kommunikation för att öka konsumenternas förtroende för maten. Seminariet är en av Findus insatser för att främja ökad dialog mellan matintressenter om ökat förtroendet för maten och livsmedelsproducenternas roll i Sveriges vision om framtidens matland.

Findus ökar svensk export av djupfrysta livsmedel

Findus grundade djupfryst i Sverige på 1940-talet. Nu utvecklas en allt tydligare profil kring djupfryst mat på exportmarknaden. Matälskande Italien köper redan halva Findus ärtskörd. I torsdags hölls en presskonferens i Kapstaden när Findus produkter gör entré i sydafrikanska livsmedelsbutiker. Sveriges ambassadör, Peter Tejler, var på plats tillsammans med Findus Exportchef Mats Jörnell.

1 maj släpps biljetterna till sommarens Ärtsafari

Den 1 maj släpps biljetterna till Findus populära ”Ärtsafari”. Sedan starten 1986 har Findus tagit emot över 26 000 besökare på det omtyckta evenemanget. Barn och vuxna får följa ärtans väg från fält till frys. Barnen får också möjlighet att träffa ”Ärta-Bärta” – Findus egen safariguide.

Findus lanserar kokbok om fryst grön mat

Väljer du också att äta grön mat ibland? Fler och fler gör det. Ofta erbjuds gröna alternativ i menyn på restaurang eller i lunchmatsalen på jobbet. Det handlar ofta inte om att välja bort, utan om att välja nytt. Findus lanserar nu en kokbok för inspiration om fryst grön mat som ärthummus, rödbetsbiffar och falafel. Kokboken riktar sig till personal inom storkök och släpptes på GastroNord-mässan.

Sveriges första gårdsförsäljning av klimatcertifierade ärter öppnar på Börringekloster Gårdsbutik

Igår öppnade Sveriges första gårdsförsäljning av klimatcertifierade ärter på Börringekloster Gårdsbutik i närheten av Malmö Airport. Ett helt sortiment av svenskodlade klimatcertifierade färskfrysta grönsaker kommer att finnas i butiken året om. Under säsong finns dessutom nyskördade ärter och nästa vecka öppnas fälten upp för självplockning för allmänheten.

Dags för biljettsläpp till årets Ärtsafari

Den 1 maj släpps biljetterna till Findus årliga Ärtsafari – en sommarutflykt för hela familjen. För 27:e gången bjuder Findus in till ett evenemang där besökarna får följa ärtans väg från fält till frys. Resan guidas av Findus egen safariguide ”Ärta-Bärta” och tar ungefär 3 timmar.

Earth Hour 2013: Findus släcker för Earth Hour

Earth Hour 2013: Findus släcker för Earth Hour

Imorgon släcker Findus ljuset i alla anläggningar i Sverige under Earth Hour. Samtidigt uppmuntrar Findus konsumenterna via sociala medier att välja klimatsmarta grönsaker i samarbete med Svenskt Sigill.

Sommarhälsning från Findus - Smart sommarmat med fryst!

Sommarhälsning från Findus - Smart sommarmat med fryst!

Fryst mat funkar lika bra att använda på sommaren när grillen lockar som resten av året. Exempelvis kan du grilla majskolvar i bitar direkt från fryst. Det bästa är att det är så lätt att vara spontan med fryst mat i frysen. Med grönsaker och fisk i frysen står man rustad när grannarna kommer över på spontanmiddag. Se en av Findus egna kockar Kenneth Nilsson göra torskfilé (fr Östersjön) i folie.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige