Gå direkt till innehåll
Findus dietist visar vägen bland vitaminer och mineraler - Få en piggare vår med Findus Grönsaksguide

Pressmeddelande -

Findus dietist visar vägen bland vitaminer och mineraler - Få en piggare vår med Findus Grönsaksguide

Känns huden och håret grått och trött efter vintern? Eller vill du maximera effekten av din träning nu när nyårslöftet ska infrias? Det kan vara svårt att veta vilka vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppens olika funktioner och, ännu svårare, att hålla koll på hur man enkelt kan få i sig dem utan att behöva köpa konstgjorda tillskott. Grönsaker innehåller många av de vitaminer och mineraler som kan hjälpa dig på vägen. En undersökning från Findus visar att grönsaker, frysta som färska, är likvärdiga källor till många av våra viktigaste näringsämnen.

Findus har sammanställt en praktisk översikt med kroppen som utgångspunkt. Här kan man se de olika kroppsdelarna, näringsämnenas koppling till respektive del och i vilka grönsaker man kan finna de olika näringsämnena. Först ger Findus dietist Ewa Hansson sina egna tips på hur man på ett enkelt och gott sätt får i sig grönsaker i vardagen.

Ewas 5 bästa grönsakstips: 

  • Ha alltid frysta grönsaker hemma så att du inte riskerar att stå utan. De förvaras enkelt i frysen, du tar fram precis så mycket som du behöver och slipper jobbet med att tvätta, skala och skära grönsakerna. 
  • Gör i ordning stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter medan du lagar maten. Det är gott både för barnen och för dig själv. Blanda gärna en god yoghurtdressing att doppa dem i så blir det lite festligare.
     
  • Använd grönsaker i matlagningen, t.ex. rivna morötter i köttfärssåsen, bönor av olika slag i grytor, eller gör mustiga grönsakssoppor. 
  • Lägg upp grönsakerna först på tallriken för att försäkra dig om att du får plats med dem och ät gärna upp dem först. 
     
  • Häll en god olivolja och balsamvinäger över grönsakerna om du tycker att det är godare. Det är bättre att äta grönsaker med en dressing på än att låta bli helt och hållet. Dessutom underlättar fettet från oljan upptaget av de fettlösliga vitaminerna bättre i grönsakerna och vidare så är fettet från oljan av den goda sorten.

För mer information vänligen kontakta:

Sandra Lindh, Kategorichef Findus Grönsaker, 042-86 079, e-post: sandra.lindh@se.findus.com

Grafik: Hampus Bergström/THEGOLDENSTUDIO 

Bakgrundsfakta

Mer om undersökningen om näringsnivån i frysta och färska grönsaker

Findus gav det oberoende analysföretaget Eurofins i uppdrag att undersöka näringsnivåerna i frysta och färska grönsaker. I analysen jämfördes blomkål, broccoli, haricots verts, morot, spenat, och ärtor. Både frysta och färska produkter köptes in i samma butiker och transporterades följande dag till Eurofins. Analyserna genomfördes vid två olika tillfällen, i februari respektive augusti 2008 och omfattade bland annat C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, järn, kalcium, kalium och magnesium.

Slutsatser i korthet:

  • Frysta grönsaker håller en jämnare näringsvärdesnivå än färska
  • Färska grönsaker förlorar betydande mängder C-vitamin pga. långa lagringstider
  • Frysta haricots verts hade 12 gånger högre C-vitaminhalt än färska
  • Fryst broccoli hade 3½ gånger högre C-vitaminhalt än färsk
  • Halten E- och A-vitamin är ungefär densamma i frysta och färska grönsaker
  • E-vitaminnivåerna i de frysta grönsakerna är högre än tidigare värden publicerat av Livsmedelsverket
  • Mineralhalten är lika i färska och frysta grönsaker med undantag för färsk spenat som innehåller högre halter av samtliga mineraler, framförallt järn
  • Betydande mängd mineraler sköljs bort vid konsumentens beredning av färska grönsaker

 

Ämnen


Findus har sina rötter på den skånska landsbygden. I Sverige har vi 60 års erfarenhet av livsmedelstillverkning. Vår historia börjar 1941 när konfektyrföretaget Marabou köper den lilla Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken i Bjuv. Företaget döps snart om till Findus (en sammanslagning av FruktINDUStri) och 1945 skriver Findus historia genom att lansera de första djupfrysta produkterna i landet. Hög och jämn kvalitet har alltid varit den viktigaste ingrediensen i alla Findusprodukter och våra höga kvalitetskrav är en trygghet för konsumenterna. 1962 köper den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé företaget och Findus ingår i koncernen tills investmentbolaget EQT blir ny ägare den 1 februari 2000. Senare samma år köper Findus djupfrystföretaget Frionor. 2004 flyttade Findus sitt huvudkontor till Malmö, men under 2008 flyttade huvudkontoret tillbaka till Bjuv. Idag är Findus en del av den internationella Findus Group koncernen, ägd av Lion Capital. Lion Capital är ett av Europas ledande "private equity" företag som specialiserat sig på konsumentvaror.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige