Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus i topp bland livsmedelsföretagen i Världsnaturfondens palmoljeindex

Världsnaturfonden/WWF har i en rapport kallad "Palm Oil Scorecard" granskat 59 av de största detaljhandelskedjorna och tillverkarna i Europa, som använder palmolja. Tio av företagen fick 20 poäng eller mer av 29 möjliga, vilket visar att de bl a ställer krav på ansvarsfullt producerad palmolja och har kontroll över inköpen. Findus Group med Findus och systerföretaget Young´s är det enda renodlade livsmedelsföretaget bland de tio.

- Findus Group har en strikt uthållighetspolicy som gäller alla råvaror som koncernen använder, säger Inger C. Larsson, ansvarig för uthållighetsfrågor på Findus Sverige AB.

- Findus Group koncernen har som mål att all palmolja som används ska vara från certifierade odlingar senast 2015. Findus Sverige har en ambition att detta ska vara genomfört redan 2012 för den svenska marknaden berättar Inger. Detta är också en del av vår nyligen publicerade programförklaring.

- Palmoljan är en råvara för hela livsmedelsindustrin och för Findus är det viktigt att vara med och driva på frågan om ansvarsfullt producerad palmolja, det är bakgrunden till vår målsättning att enbart använda certifierad palmolja inom en treårsperiod, säger Inger

- Certifierad palmolja enligt RSPO:s kriterier har funnits på marknaden sedan november 2008 och garanterar att värdefulla tropiska skogar inte har skövlats och att miljömässiga och sociala skyddsåtgärder har vidtagits under produktionen av palmolja, avslutar Inger C. Larsson.

Världsnaturfonden/WWF i Sverige skriver bl a i sitt pressmeddelande att majoriteten av användarna gör för lite. Nu finns certifierad palmolja på marknaden och EU är en av världens största importörer av palmolja. Fler företag behöver agera. Den snabba expansionen av oljepalmsplantager är en av de viktigaste orsakerna bakom regnskogsskövlingen i Sydostasien. De företag som toppar WWF´s lista är bl a Sainsbury´s, Unilever, Cadbury, Migros, Body Shop, Findus/Young´s och Coop Schweiz.

Palmolja finns i en rad konsumtionsvaror som margarin och matolja men också i glass, godis, choklad, vissa färdiga livsmedel samt i kosmetika, tvättmedel och hudkräm.

Findus är medlem i RSPO/ Roundtable on Sustainable Palm oil - En icke kommersiell organisation som verkar för användningen av certifierad palmolja, genom trovärdiga globala standards och engagerade intressenter.

För mer information: Inger C. Larsson 042-86167 eller inger.larsson@se.findus.com

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige