Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus på rätt väg mot nollvisionen – ytterligare 28 färdigrätter utan tillsatser.

Första veckan i februari rullar de ut i butikerna – 16 tillsatsfria Wärdshusrätter, och 12 tillsatsfria rätter i Findus Familjeköket.  Ännu ett steg mot nollvisionen.
Den nedåtgående trenden för djupfrysta enportionsrätter har minskat något,  samtidigt som Findus utveckling ser bättre ut än totalmarknaden. Vi är på rätt väg.

 I höstas kom de första nio produkterna utan onödiga tillsatser. Då presenterade vi också vår nya policy som gäller all Findus mat, och som innebär en nollvision för tillsatser berättar Mariette Lindsjö, marknadschef för Färdiga Rätter på Findus Sverige AB. Nu kommer nästa steg, där vi gjort helt nya recept till ytterligare ett stort antal produkter.

Findus arbetar målmedvetet och med stort fokus för att få tillbaka alla de konsumenter, som lämnat marknaden på grund av tillsatsdebatten. Vi ser att vi är på god väg, säger Mariette. De senaste Nielsen mätningarna visar att vårt helhetsgrepp uppskattas av konsumenterna.

16 Wärdshusrätter av totalt 23 är utan tillsatser, och alla 12 Familjerätterna är utan tillsatser. Speciellt stolta är vi över vårt nya potatismos, säger Mariette, det är gott, med en fin konsistens och rena råvaror, med andra ord ett mos som det du lagar hemma

Under första veckan i februari relanseras enportionsrätter och familjerätter med nya recept. De flesta, hela 28 produkter, är helt utan tillsatser. I några enstaka fall finns någon eller några få tillsatser, som helt enkelt måste vara kvar för matsäkerhetens eller produktegenskapers skull. De tillsatser vi i så fall använder, finns med på EU:s lista för tillsatser som får användas i ekologiska livsmedel. Det är bland annat rätter med bearnais- och hollandaissås. Där behövs stabiliseringsmedel för att såserna inte ska ”spricka”.

En av de stora utmaningarna har varit att ta fram ett potatismos utan tillsatser och som kan hanteras i produktionen. Andra förändringar är minskad mängd sås och ökad mängd grönsaker. Riktig ost istället för smältost hör också till förändringarna i många rätter.

Det är både gamla rätter som nu fått nya recept och även helt nya produkter i de två kategorierna.

En nyhet bland Familjerätterna är Tikka Masala – kyckling med kikärter, rödlök, tomater och spenat med basmatiris i en spännande indisk sås.

De tre djupfrysta sopporna som lanserades tidigt hösten 2009 har fått nya recept, bland annat har vi tagit bort jästextrakt, som de innehöll vid lanseringen i höstas.

Nytt för Wärdshus enportionsrätter är en helt ny Lasagne – ny vikt, nytt förbättrat recept, som inte bara rensats från tillsatser, utan fått en krämigare bechamelsås, god tomat -och köttfärssås och färska pastaplattor.

Wärdshusrätter med nya recept utan tillsatser: Biff Stroganoff, Jägarbiff, Köttbullar, Lasagne, Pannbiff, Porterbiff, Wallenbergare, Pasta Alfredo, Pepparbiff, Schnitzel Cordon Bleu, Kyckling Bacon, Kyckling i gräddsås, Kyckling i Örtagårdssås, Kycklingfilé Curry, Fisk med mandel, Sprödbakad fisk

Familjerätter med nya recept utan tillsatser: Pasta Carbonara, Pasta Bolognese, Minibiffar, Kycklingpanna, Köttbullspanna, Kyckling Röd Curry, Laxpasta, Kyckling Chorizo, Tikka Masala, Ost och Broccolisoppa, Köttfärssoppa och Gulaschsoppa

I april kommer ytterligare ett antal djupfrysta Findus-produkter utan tillsatser.

För mer information vänligen kontakta Mariette Lindsjö, telefon 042 – 86 148 e-post:
Mariette.lindsjo@se.findus.com eller Elisabeth Yllfors, marknadsdirektör Findus Retail. telefon 042 – 86 404, e-post: elisabeth.yllfors@se.findus.com

Ämnen


Findus har sina rötter på den skånska landsbygden. I Sverige har vi 60 års erfarenhet av livsmedelstillverkning. Vår historia börjar 1941 när konfektyrföretaget Marabou köper den lilla Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken i Bjuv. Företaget döps snart om till Findus (en sammanslagning av FruktINDUStri) och 1945 skriver Findus historia genom att lansera de första djupfrysta produkterna i landet. Hög och jämn kvalitet har alltid varit den viktigaste ingrediensen i alla Findusprodukter och våra höga kvalitetskrav är en trygghet för konsumenterna. 1962 köper den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé företaget och Findus ingår i koncernen tills investmentbolaget EQT blir ny ägare den 1 februari 2000. Senare samma år köper Findus djupfrystföretaget Frionor. 2004 flyttade Findus sitt huvudkontor till Malmö, men under 2008 flyttade huvudkontoret tillbaka till Bjuv. Idag är Findus en del av den internationella Findus Group koncernen, ägd av Lion Capital. Lion Capital är ett av Europas ledande "private equity" företag som specialiserat sig på konsumentvaror.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige