Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Findus välkomnar MSC/miljöcertifieringen av Östersjötorsk

Förra veckan stod det klart att torsken i Östersjön uppnått en så hög miljöstandard att den beviljats MSC (Marine Stewardship Council) strikta miljömärkning. Findus som slutade sälja den regionalt fångade torsken när bestånden inte längre var uthålliga, förbereder nu lansering av miljömärkt Östersjötorsk. Förmodligen blir Findus först ut i Sverige med att erbjuda konsumenterna den miljömärkta fisken.

Sedan många år tillbaka säljer Findus ingen torsk som är fiskad i Östersjön. När forskarna slog larm om att torskbestånden i Östersjön inte längre var uthålliga stoppade företaget all sin försäljning av torsken på marknaden. Idag, åtta år senare välkomnar Findus den positiva återhämtningen och den uppnådda MSC/miljöcertifieringen.

 - Vi slutade att sälja Östersjötorsk när bestånden inte längre var uthålliga. Sedan dess har vi noggrant följt utvecklingen, säger Anna Broekman, kommunikationschef på Findus.

- Den uppnådda MSC/miljöcertifieringen känns väldigt positiv. En tydlig märkning är en viktig del i arbetet med en hållbar fiskkonsumtion, säger Anna.

Äta lokalt fångad torsk med gott samvete

Efter många års problem med utfiskning och minskade bestånd av torsk har nu yrkesfiskarna hittat gemensamma riktlinjer för ett hållbart fiske i Östersjön.

Som ytterligare ett led i arbetet för tydlig kommunikation och spårbarhet har man uppnått certifiering genom Marine Stewardship Council – en internationell organisation som arbetar tillsammans med fisket, organisationer, forskare, miljöorganisationer och allmänheten för ett långsiktigt hållbart fiske.

- Det här är en stor seger och yrkesfiskarna borde applåderas för sina insatser. Många har sett fram emot dagen då man åter kan äta lokalt fångad Östersjötorsk med gott samvete. Nu är den dagen äntligen här, säger Minna Epps, Verksamhetschef Östersjöområdet på MSC.

Ett glädjande besked

Inger Näslund, marinbiolog och expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF, välkomnar certifieringen och är glad över den positiva återhämtningen.

– Det är helt fantastiskt att vi på bara tio år har kunnat gå från ett hårt överfiskat bestånd till ett MSC-certifierat fiske av torsk. Både torsken, yrkesfiskarna och konsumenterna är vinnare genom att fisken får en tydlig spårbarhet, säger Inger Näslund, marinbiolog och expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.

Findus lanserar miljömärkt Östersjötorsk

Findus förbereder nu lansering av produkter med MSC/miljömärkt Östersjötorsk, som kommer att finnas i butik i september månad.

- Vi är glada att kunna erbjuda konsumenterna MSC/miljömärkt torsk från Östersjön redan efter sommaren, säger Mariette Lindsjö, marknadsdirektör på Findus.

- Vårt mål är att all vår vildfångade fisk ska vara MSC/miljöcertifierad senast 2012, det är en del i vårt arbete för en hållbar fiskkonsumtion. Att fisken dessutom är regionalt fångad känns extra roligt, avslutar Mariette.

Findus kommer att lansera torsk från det östra beståndet i Östersjön som är det första beståndet som uppnått MSC/miljöcertifiering.

Visste du att:

- Findus var först med att introducera MSC märkt fisk i Sverige redan 2003 och målet är att all fisk ska vara MSC/miljöcertifierad senast 2012.

- Stödet för oberoende tredjepartcertifierade miljömärkningar så som MSC ingår i Findus policy för ansvarsfulla inköp av fisk – ”Fish for Life” som fått internationellt erkännande genom European Business Awards for the Environment 2010. Läs mer här: http://ec.europa.eu/environment/awards/downloads/brochure_ebae_2010.pdf

- Finduskoncernen har arbetat långsiktigt för en förbättring av torskbestånden i Östersjön. Läs mer här: http://www.fishforlife.co.uk/web/case-study-2.asp

 

För mer information vänligen kontakta:

Anna Broekman, kommunikationschef Findus, telefon 042-86101 eller e-post: anna.broekman@se.findus.com

 

Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell, ideell miljöorganisation som arbetar för att motverka problem med överfiske. MSC driver det enda internationellt erkända certifierings- och miljömärkningsprogrammet av vildfångad fisk och skaldjur, och är den enda miljömärkningen för fisk och skaldjur som är förenlig med ISEAL:s kod för bästa praxis och FAO:s uppförandekod för ett ansvarsfullt fiske. FAO:s  riktlinjer för miljömärkning av fisk och fiskprodukter från havsfisket kräver att ett trovärdigt certifieringsprogram innehåller:

 - Objektiva, tredjepartsutlåtanden om fisket baserade på vetenskaplig bevisning.

 - Transparenta processer med inbyggda system för intressentkonsultation och objektiva arbetsmetoder

 - Standarder baserade på hållbarhet för nyckelarter, ekosystem och förvaltningsrutiner.

MSC har kontor i Stockholm, London, Edinburgh, Seattle, Tokyo, Sydney, Haag, Edinburgh, Berlin, Kapstaden och Paris.

Mer information finns på www.msc.org\se

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 300 miljoner euro.
Följ även Findus på: www.findus.se

Relaterat material

Relaterade nyheter