Gå direkt till innehåll
Gemensam satsning på förnyelsebar energi ska skapa tillväxt i Bjuvs kommun

Pressmeddelande -

Gemensam satsning på förnyelsebar energi ska skapa tillväxt i Bjuvs kommun

Enligt ett framgångskoncept i österrikiska Güssing satsar nu Bjuvs kommun på en utveckling från fossil till förnyelsebar energi. Den österrikiska kommunen har attraherat 50 nya företag, skapat över tusen nya jobb och ökat den lokala spenderingen av kapital med 9 miljoner euro per år. Som ett led i satsningen arrangerade Bjuvs kommun ett energiseminarium den 26 oktober tillsammans med Söderåsens Bioenergi, Lunds Universitet/Campus Helsingborg, E.ON och Findus.

 - Bjuvs kommuns vision om lokal förnyelsebar energi ligger helt rätt i tiden. Sådana initiativ måste till för att vi ska nå våra klimatmål, säger Göran Tunhammar, Landshövdingen i Skåne Län.

 Peter Vadasz, borgmästare och initiativtagare i Güssing Österrike, var inbjuden att tala på energiseminariet för att dela med sig utav framgångskonceptet.

 - Representanter från Bjuvs kommun, tillsammans med intressenter från näringslivet, var i Güssing i fjol för att titta på våra anläggningar. Vad jag har sett så har man tillräckligt med resurser i Bjuv regionen för att producera förnyelsebar energi från egna förnyelsebara energikällor i full skala, säger Peter Vadasz.

 I Güssing har man satsat på kraftverk drivet av biomassa från skogs- och jordbruksavfall, som genererar värme, el, syntetisk naturgas och drivmedel/diesel. Dessutom har man etablerat ett teknologicentrum med demofabriker, forskning, utbildning, tjänster och eco-turism.

 - Invånarna i kommunen har nu ren energi, till ett bättre pris och från egna resurser. Dessutom stannar kapitalet i regionen och genererar tusentals nya jobbtillfällen. Vi adderar ett värde motsvarande 14 miljoner euro per år. Det är win-win, säger Peter Vadasz.

Stefan Svalö, kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, ser behovet av att skapa nya energikällor för ett långsiktigt hållbart samhälle.

 - Företag måste samverka för att vi ska kunna utvinna billig energi på sikt och komma ifrån det fossila bränslet. Det kommer att kräva ett öppet sinnelag, att vi tar del av forskningsrapporter och en ökad samverkan regionalt, nationellt och globalt, säger Stefan Svalö.

Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i Bjuv kommun, är entusiastisk över potentialen som finns för förnyelsebar energi. I dag finns en biogasanläggning i området, Söderåsens Bioenergi, som ägs av Wrams Gunnarstorp och E.ON.

- Vi kommer att använda oss av resurser som finns på orten och bygga ett industrikluster kring det. Istället för fossila bränslen handlar det om biogas och andra former av förnyelsebar energi från skog och jordbruksavfall. Findus har redan börjat använda biogasanläggningen och fler är på väg, säger Bengt Fellbe. 

 - Genom att omvandla avfall från grönsaksrester till biogas är vi klimatneutrala i stora delar av processen. Vi är stolta att kunna bedriva en miljövänlig förädling av grönsaker som odlas här i regionen, säger Andreas Lidén, anläggningsansvarig på Findus i Bjuv. 

Att kraftigt öka tillgången på biogas är viktigt menar docent Torleif Bramryd och Michael Johansson från Miljöstrategi vid Lunds Universitet/Campus Helsingborg. För att möta den växande efterfrågan under de närmaste åren krävs ett mer effektivt resursutnyttjande av jordbruks- och livsmedelsavfall samt kommunalt restavfall. Det är också viktigt att se på helheten när det gäller planering för framtida drivmedel till exempel en kombination av el och biogas.  

 E.ON Nordics vice koncernchef, Anders Olsson, tror på ett framtidssamhälle med en kombination av energikällor, men betonar att en energimarknad i förändring innebär både utmaningar och möjligheter. Bland annat krävs statliga incitament för att få igång en bärkraftig värdekedja för förnyelsebar energi.

 - Vi måste gå vidare med det vi har samtidigt som vi investerar i ny framtida teknologi. Vi kan inte vänta på den perfekta teknologin om vi ska rädda klimatet, säger Anders Olsson.

 Bjuvs kommun kommer nu att driva projektet ”Söderåsens Biopark” vidare och uppmuntrar intressenter att ta kontakt. 

För mer information kontakta:

Bjuvs Kommun: Bengt Fellbe, närinslivssamordnare, Bjuvs Kommun, på email bengt.fellbe@bjuv.se eller telefon 042 - 85019

Söderåsens Bioenergi: Rudolf Tornerhjelm, Wrams Gunnarstorp på email rudolf@wramsgunnarstorp.com eller telefon 042 - 70524

EON : Daniel Kärrholt, regionchef Skåne E.ON på email daniel.karrholt@eon.se eller telefon 040 – 25 50 00

Lunds Universitet / Campus Helsingborg: Torleif Bramryd, docent och ämnesansvarig miljöstrategi vid Lunds Universitet / Campus Helsingborg på email torleif.bramryd@miljostrat.lu.se eller telefon 042 - 35 65 65

eller Michael Johansson, Lunds Universitet / Campus Helsingborg på email michael.johansson@miljostrat.lu.se eller telefon 042 - 35 65 68

Findus: Andreas Lidén, anläggningsansvarig Findus i Bjuv, på email andreas.liden@se.findus.com eller telefon 042 - 86000

Videomaterial:

Peter Vadasz_Borgmästare Güssing: http://www.youtube.com/watch?v=Cg4EDunoBgc&feature=related

Stefan Svalö_Kommunstyrelsens ordförande i Bjuv: http://www.youtube.com/watch?v=4-xOIjqH1fc&feature=feedu

Andreas Lidén_Findus Sverige: http://www.youtube.com/watch?v=ZsvPmua1vhQ&feature=feedu

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Relaterat material

Relaterade nyheter