Gå direkt till innehåll
Matglädje har ingen ålder - uppskattad seminarieturné med stort mervärde

Pressmeddelande -

Matglädje har ingen ålder - uppskattad seminarieturné med stort mervärde

Cirka 500 kostchefer och kökspersonal i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö har deltagit i en seminarieturné om maten för äldre, deras speciella krav och behov. Seminariet arrangerades gemensamt av Findus och Unilever och fick positivt gensvar i hela landet.

I utvärderingar som gjordes vid samtliga tillfällen, fick dagen ett mycket högt betyg. På en 4 gradig skala utvärderades intresset för ämnet till 3,6. Hela 85% ansåg att dagen gav ett stort mervärde och ny och värdefull kunskap.

Det gemensamma seminariet har tillkommit som en följd av båda företagens samarbete med organisationen Kost och Näring.

- Seminariet har varit mycket värdefullt också för oss som arrangerade det, berättar Ewa Hansson produktchef och dietist hos Findus Foodservices.

- Att på plats kunna diskutera forskning och beprövade erfarenheter med kostchefer och kökspersonal inom den offentliga verksamheten har varit mycket spännande, säger Ewa.

På programmet stod

  • Anja Saletti (leg dietist och medicine doktor, verksam på Uppsala Universitet) talade om måltidsmiljön och upplevelserna kring måltiden. Inte minst viktigt är att våra gamla får valmöjligheter så att aptiten stimuleras.
  • Pärnilla Andersson (samordnare för äldres kost i Vallentuna kommun) och Eva Bramsvik Håkansson (kostchef i Hörby kommun) talade om "Måltidens möjligheter". Här exemplifierades med mycket goda exempel från deras respektive verksamhet, hur man lyckats förbättra standard på mat, samarbete över gränserna och hur viktigt det är att möta varje individs (äldres) behov vad gäller maten.
  • Eva Skoog (leg dietist) och Birgitta Andersson (provkökschef) både verksamma på Unilever pratade om smaken. Eva informerade om fettets betydelse för smaken, och fördelarna med att använda margarin. Birgitta fördjupade sig i de 5 grundsmakernas betydelse, och hur viktig kombinationen av dem är. Särskilt salt och sött spelar en stor roll för de äldre.
  • Gunnel Stuhr Olsson, KAM och kostekonom på Findus pratade om konsistensens betydelse för äldre med tugg- och sväljsvårigheter. Att servera krispiga grönsaker eller len grönsakspuré, det beror på vilka behov som finns.

För mer information kontakta Ewa Hansson Findus Foodservices 0761-173375 eller Maria Carlsson Unilever Foodsolutions 0708-557283

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige