Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt kapital: Findus satsar för framtidens djupfrysta livsmedel

Findus Group koncernen (”företaget”) och dess finansieringskonsortium har nu slutfört bolagets kapitalomstrukturering. Företaget tillförs £220 miljoner nytt kapital från en investerargrupp bestående av Lion Capital, Highbridge Capital, JP Morgan och Northwest Mutual (”investerargruppen”). Omstruktureringen stärker koncernens balansräkning och ger företaget en stabil kapitalstruktur för tillväxt och affärsutveckling. 

TriPointe Capital Partners ansluter sig till investerargruppen genom styrelsen, där de kommer att ansvara för styrningen och koordineringen med företaget. Dale Morrison, en av grundarna till TriPointe Capital Partners, tillträder som ny styrelseordförande (non-executive chairman) för koncernen. Dale Morrison var tidigare VD för Campbell Soup Company och McCain Foods.

Ikoniska varumärken inom fryst

Findus Nordic (ca £ 420 miljoner omsättning / ca 4,4 miljarder SEK) en del i Findus Group koncernen (ca £ 1 miljard omsättning / ca 10,6 miljarder SEK), är den ledande aktören för fryst mat i Norden (varumärket Findus har ca 30% marknadsandel i Sverige och ca 40% marknadsandel Norge). Findus Group koncernen är även ledande i Storbritannien (40% totala marknadsandel inom fryst och kylda fisk och skaldjur) och är det snabbast växande varumärket inom fryst mat i Frankrike.

Findus Group opererar i regionala marknadskluster. I Norden är Findus sedan 1941 ett ikoniskt varumärke för fryst kvalitetsmat med produkter i alla huvudkategorierna grönsaker, fisk, måltider och bageri. I Storbritannien har koncernen en marknadsledande position inom matvaror med fisk och skaldjur genom det klassiska kvalitetsvarumärket Youngs som etablerades 1805. Här levererar man till de flesta av de brittiska återförsäljarna med egna varumärken för kyld fisk och skaldjur. I södra Europa är Findus marknadsledare inom frysta livsmedel i Frankrike och marknadsledande inom frysta grönsaker i Spanien.

Fokuserad framtidsstrategi

Findus Group koncernen har en fokuserad strategi för att vidareutveckla företaget på en marknad vars villkor och negativa valutakursförändringar har varit utmanande.

Genom den nya kapitalstrukturen och de tillförda £ 220 miljonerna (ca 2,3 miljarder SEK), kommer £ 125 miljoner (ca 1,3 miljarder SEK) att användas för att återbetala skulder och £ 25 miljoner ( ca 300 MSEK) behålls i balansräkningens kassa. Investerargruppen tillför även £ 70 miljoner ( ca 700 MSEK) extra kapital.

Skuldsättningen kommer att minskas från £ 721 till £ 366 miljoner, en 49% minskning, vilket ger Findus Group koncernen en stabil och hållbar kapitalstruktur för att bygga ut verksamheten.

Chris Britton, koncernchef för Findus Group säger:
- Med en stabil verksamhet, rätt tillväxtunderlag inom respektive affärsområde, en ny förstärkt kapitalstruktur och mycket stödjande intressenter kan vi utvecklas vidare med tillförsikt. Vi är entusiastiska inför framtiden.

-  Findus är ett ikoniskt varumärke som grundades i Sverige för 70 år sedan. Vi har passionerade medarbetare, stabila förutsättningar och en långsiktig strategi för att utveckla framtidens djupfrysta livsmedel i Norden, avslutar Jari Latvanen, VD Findus Nordic.

För mer information, frågor och intervjuer kontakta:

För information och intervju med VD Nordic Jari Latvanen:

Anna Broekman, Kommunikationschef Findus Sverige och Nordic

anna.broekman@se.findus.com 

+46 76 119 52 03

Findus Group
Matthew Smallwood, Koncernens presstalesman
+44 20 7457 2020

Ämnen

Taggar


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Relaterade nyheter