Gå direkt till innehåll
Premiär för MSC-märkt Östersjötorsk i frysdisken

Pressmeddelande -

Premiär för MSC-märkt Östersjötorsk i frysdisken

Välj miljömärkt Östersjötorsk som är MSC-certifierad och fiskad på ett ansvarsfullt sätt. Knappt ett decennium efter att forskarna larmade om det allvarliga läget för torsken finns nu den första MSC-märkta Östersjötorsken i frysdisken.

Krisen för Östersjötorsken i början av 2000-talet ledde till en intensiv debatt om torskkvoter, förvaltningsplaner och kraftigt minskad försäljning här hemma av fryst Östersjötorsk. Fiskproducenten Findus stoppade exempelvis sin försäljning i Sverige av den omdebatterade frysta Östersjötorsken.

Sedan i juni i år är stora delar av det svenska torskfisket öster om Bornholm certifierat enligt Marine Stewardship Council, MSC, det ledande internationella certifieringsorganet för vildfångad fisk. Findus är nu först ut att lansera MSC-märkt fryst Östersjötorsk.

 – Valet av fisk gör skillnad. En tydlig märkning är ett villkor för konsumenterna ska kunna välja hållbar fisk. Vi vill vara världsledande på hållbar mat och vårt mål är att hela sortimentet av vildfångad fisk ska vara MSC -certifierat senast 2012, säger Anna Broekman, kommunikationschef på Findus.

Östersjöns innanhav rymmer ett unikt ekosystem med ett fantastiskt djur- och växtliv, men havsmiljön är känslig och utsatt för ett hårt tryck.  Att torskbestånden återhämtat sig är en viktig faktor för att ekosystemet ska komma i balans.

 – Att äta hållbart fångad Östersjöfisk är ett bra val. Både torsken, yrkesfiskarna och konsumenterna är vinnare när fisken kan spåras från båt till tallrik. Det är ett stort steg framåt att vi har kunnat gå från ett hårt överfiskat bestånd till dagens situation, där det nu går att köpa MSC-märkt Östersjötorsk i mataffären, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor hos WWF. 

WWF och Findus ska i en gemensam satsning sprida kunskap om att valet av hållbar fisk gör skillnad – via hemsidor, bloggar och sociala medier. Människor uppmuntras även att avge WWFs Östersjölöften, skicka e-vykort och bli Östersjöfadder hos WWF.  

 – Konsumenterna kan känna sig säkra på att den nya MSC-certifierade torskfilén är fullt spårbar och kommer från hållbara fiskbestånd, säger Minna Epps, verksamhetschef för Östersjöområdet på MSC, som välkomnar Findus lansering och informationssatsningen.

För mer information, kontakta:

Anna Broekman, kommunikationschef Findus, 042-861 01, mobil 076-119 52 03

Inger C Larsson, hållbarhetsdirektör Findus, 042-861 67, mobil 070-699 55 18

Inger Näslund, expert på fiskefrågor WWF, 08-624 74 09, mobil: 070-105 30 57

Mariann Eriksson, kommunikationschef WWF, 0706-87 33 31

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 08-624 74 03, 070-629 1077

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet med fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se 

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige