Gå direkt till innehåll
Receptet Miseria och en mycket speciell tävling

Pressmeddelande -

Receptet Miseria och en mycket speciell tävling

Findus lanserar en unik recepttävling där vi bjuder in hela Sverige att berätta historier om mat. Historierna kan handla om vad som helst så länge de är spännande, häpnadsväckande, charmiga eller tänkvärda. Det viktigaste är att det finns med ett recept och att en maträtt spelar en viktig roll i historien. Vi har valt att kalla tävlingen "Världens Recepttävling".

Det här bidraget fick vi från Janina Sjöström

Min mormor drev en restaurang i Radom i Polen på 30 och 40-talet. Under andra världskriget serverade hon mat till Tyskarna i restaurangens officiella del, men i källaren serverade hon mat till den Polska motståndsrörelsen. Det var svårt att få tag i färskvaror som mejeriprodukter och grönsaker under kriget. Hon uppfann då Miseria, som betyder ungefär misär. Rätten består av saltade grönsaker, gräddfil, eller sur grädde. Potatis och morötter. Till detta serveras grillad fisk.

Tyvärr lades restaurangen ner när en svartsjuk älskare angav henne för tyskarna och hon tillfångatogs och fängslades för att ha hjälpt motståndsrörelsen.

Efter kriget kom hon till Sverige med de vita bussarna. Hon träffade min morfar här och de fick min mamma som lärde sig laga Miseria tidigt. Vi har fortsatt att laga Miseria i vår familj och den senaste medlemmen i familjen, Vilda, 3 år älskar den syrliga salladen.

Grundrecept sås:

En gurka, skalad och skivad tunnt. Använd gärna potatisskalare.
2 matskedar salt.
2 dl gräddfil.
Lägg den skivade gurkan i en skål. Häll över saltet.
Låt stå i ca 20 minuter. Krama ur saltet och vattnet ur gurkan och häll av saften.
Blanda i gräddfilen.
Färdigt.

Till detta serveras grillad fisk med kokt potatis och skivade morötter.
Det är gott att blanda i till exempel tomat och kikärtor. Gott att servera till olika kötträtter.

Nu vill vi ha fler berättelser. Vi vill höra om den där dejten för tjugo år sedan då ni åt en grönsakssoppa som ni fortfarande lagar vid högtidliga tillfällen. Om när du tävlade i OS och firade bronset med en biff med svampstuvning. Om när du träffade en ny kompis över pyttipanna. Om bröllopen i Kurdistan där en särskild gryta tillagats i hundratals år. Om tjejmiddagen där Malins special uppfanns. Om den där gången du var hemma hos Joe Labero och hans mamma lagade de där oxjärparna han alltid åt innan sina framträdanden. Om hur du kom över det hemliga receptet till Evert Taubes sillsallad.

Vi vet att det finns en massa fantastiska mathistorier och recept runt om i landet. Nu vill vi att ni berättar dem för oss. En jury bestående av bland andra Linda Skugge och Erik Videgård väljer ut de 100 bästa recepten med historier som kommer att publiceras i en unik bok. Maträtten från den allra bästa historien kommer att tillagas i Findus kök och säljas i butiker runt om i hela landet.

För mer information, vänligen kontakta Karin Norrestam, produktchef enportionsrätter, Findus Sverige AB, tel 042- 86 196 eller e-post: karin.norrestam@se.findus.com

Ämnen

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige