Följ Findus Sverige AB

Findus arbetar för minskat matsvinn – donerar mat till Stadsmissionens Matcentral

Blogginlägg   •   Dec 06, 2017 14:19 CET

Det faktum att så mycket som en tredjedel av den mat som produceras slängs, samtidigt som många går hungriga, ligger till grund för vårt beslut att donera mat till Stockholms Stadsmissions Matcentralen. Rättigheten att få äta sig mätt ligger oss varmt om hjärtat och är ett område där vi som livsmedelsföretag kan göra skillnad. Stockholms Stadsmissions Matcentralen gör det möjligt för oss att både minska matsvinnet och samtidigt ge mat till fler.

För mig, som brinner för att minska matsvinnet och bidra till samhället, betyder det här projektet mycket. Stockholms Stadsmissions Matcentralen är i mina ögon ett lysande, och väldigt inspirerande, exempel på hur organisationer och företag tillsammans kan gå ihop för att bidra till en bättre omvärld.

Stockholms Stadsmissions Matcentralen etablerades 2015 och inom projektet tas mat som annars hade slängts tillvara. Den mat som vi donerar är främst mat med kort hållbarhetsdatum. Det är med andra ord inget fel på maten, men på grund av restriktioner från handeln får den inte säljas och vi hade då behövt slänga den.

Maten vi donerar till Stockholms Stadsmissions Matcentralen går bland annat till Matmissionen, en matbutik som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris och till lunchrestaurangen MatRätt som syftar till att minska matsvinn och ge människor möjlighet att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning.

Under november månad donerade vi närmare 2 ton mat till Stadsmissionens Matcentral.

Vi på Findus vill rikta ett stort tack till Stadsmissionen för att vi livsmedelsföretag får möjlighet att delta och bidra till en bättre omvärld!

Linnéa Axelsson
Demand Planner, Findus


Om Matcentralen

Inom Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen ingår ett centrallager, två sociala supermarkets med namnet Matmissionen, en matbanksverksamhet som distribuerar mat till sociala verksamheter i Stockholmsområdet samt lunchrestaurangen MatRätt. Stockholms Stadsmissions Matcentralen etablerades  2015 och tar idag tillvara på cirka 50 ton funktionella livsmedel i månaden.

Internationella dagen för mänskliga rättigheter 10 december

Den 10 december uppmärksammar vi Internationella dagen för mänskliga rättigheter. En av de rättigheter som ingår i FN:s lista över mänskliga rättigheter är att ”var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande”, vilket inkluderar bland annat tillräckligt med mat.