Följ Findus Sverige AB

World Food Day påminner oss om att matsvinnet måste minska

Blogginlägg   •   Okt 16, 2017 08:31 CEST

Findus Demand Planner Linnéa Axelsson tipsar om hur vi alla kan minska matsvinnet

Idag är det World Food Day, en FN-dag med syfte att uppmärksamma det faktum att hela 800 miljoner människor världen över lider av hunger. Dagen är ett sätt att uppmana till dialog och handling för att lösa problemet – så att ingen ska behöva gå hungrig i framtiden.

Samtidigt som många går hungriga slängdes 89 miljoner ton mat i EU under 2016. I genomsnitt slänger vi svenskar 81 kg mat per år.

I samband med World Food Day passade vi på att fråga vår Demand Planner Linnéa Axelsson hur vi på Findus arbetar för att minska svinnet.

Hur arbetar du i din roll som Demand Planner för att reducera Findus matsvinn?

I min roll som Demand Planner lägger jag prognoser för hur mycket vi ska sälja. Sedan arbetar jag tätt tillsammans med vår säljavdelning för att säkerställa att vi säljer så mycket mat som vi har beräknat för att minimera risken att produkter går till spillo. I slutändan handlar det om att säkerställa att våra prognoser matchar den faktiska försäljningen.

Vi pratar ju ofta om att fryst mat bidrar till minskat matsvinn – är det sant även i ditt arbete?

Att vi främst arbetar med frysta produkter är en stor fördel för mig och mitt team. Medan en färskvara har en livslängd på en till ett par veckor så har frysta varor flera månaders livslängd, vilket ger oss större möjligheter att säkerställa att våra produkter faktiskt används och inte slängs!

Finns det mer vi kan göra som företag?

Ett intressant område är vad vi kan göra med den mat som inte får säljas på grund av kort utgångsdatum men som fortfarande är fullt ätbar. Skulle vi kunna skänka den till välgörenhetsorganisationer eller i större utsträckning använda den internt? Till exempel bjöd vi vår personal på bullar med kort utgångsdatum på Kanelbullens dag vilket var ett enkelt sätt att bidra på. Här finns stor potential och inför framtiden är detta något jag tror att vi kan arbeta ännu mer med.

Linneas topp tre tips för att minska matsvinnet som privatperson

  1. Även privat så vill jag slå ett slag för frysen! Med djupfryst som konserveringsmetod slängs upp till 47 % mindre mat jämfört med färsk och kyld mat. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill. Helt enkelt, fryst mat är klimatsmart!
  2. Köp bara mat du verkligen tycker om och kommer att äta! Det kanske låter självklart men ibland tenderar man att köpa sådant som man knappt tycker om – och då ökar såklart risken att maten inte äts upp och istället slängs.
  3. Lukta och provsmaka innan du slänger! Ett enkelt knep för att minska matsvinnet är att lukta och provsmaka på maten istället för att stirra sig blind på datummärkningen. Mycket mat går faktiskt att äta även om det enligt datummärkningen har ”gått ut”.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.