Följ Findus Sverige AB

Hållbarhetsarbete är en förutsättning för framtida lönsamhet

Blogginlägg   •   Okt 11, 2017 16:13 CEST

Maria Svantemark Nordic Sustainability Manager, Findus under panelsamtalet Skånska företags syn på hållbarhet och lönsamhet

Under onsdagsmorgonen deltog jag i panelsamtalet Skånska företags syn på hållbarhet och lönsamhet arrangerat av konsultbyrån 2050. Seminariet tog avstamp i den rapport som 2050 publicerat idag, baserad på en enkätundersökning där 2050 har frågat Skånes största företag hur de ser på tuffare miljölagstiftning, hållbarhet och konkurrenskraft. Resultatet från undersökningen visar bland annat att en majoritet av storföretagen i Skåne ser en klar koppling mellan hållbarhetsarbete och konkurrenskraft.

Under seminariet fick jag och de andra deltagarna frågan om hållbarhet och lönsamhet är en motsättning. Min mening är den motsatta: hållbarhet och lönsamhet går hand i hand och är en fundamental första insikt för ett företag som vill bedriva ett arbete som ger verklig affärs- och hållbarhetsnytta. Utan denna insikt blir hållbarhetsarbetet en sidoverksamhet med tveksam effekt. För att få verklig genomslagskraft och driva lönsamhet måste hållbarhetsarbetet vara väl integrerat i affärsverksamheten. En utmaning är att effekterna av hållbarhetsarbetet ofta märks på en längre tidshorisont än ekonomiska mål mäts. Därför är det viktigt att öka förståelsen för dessa frågor hos andra funktioner i företaget.

2050:s rapport visar att skånska företag, i likhet med de på Stockholmsbörsen, anser att varumärket är det område som mest påverkas av hållbarhetsfrågor. Minst effekt ser företagen på finansiering och försäljning. Jag motsäger mig denna uppfattning, då jag tror att hållbarhetsfrågor i högsta grad påverkar även försäljning. De företag som ännu inte ser kopplingen mellan hållbarhetsfrågor och en ökad försäljning kommer förmodligen att tänka om den dag då köpkraften hos millenials, kända för att ställa höga krav på hållbarhet, ökar. Liksom ovan, handlar detta om tidsperspektivsförskjutning. Effekten märks kanske först på varumärket, och på längre sikt på försäljningen.

Jag är enig med hur Anders Lundström (Kd), ordförande miljönämnden Helsingborgs stad, sammanfattade situationen på morgonens seminarium: "Too big to bend is bound to break". Helt enkelt, de företag som inte kan eller vill göra hållbarhet till en del av affären kommer på sikt att gå under. Hållbarhet är nämligen ingen motsättning till lönsamhet - det är snarare en förutsättning.

Maria Svantemark Nordic Sustainability Manager, Findus

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.