Följ Findus Sverige AB

Guldsparid och alger på ditt middagsbord ikväll?

Blogginlägg   •   Okt 06, 2017 14:03 CEST

Hur många sorters fisk och skaldjur konsumerar du?

Trots att vi i Sverige konsumerar fler än 100 arter inom kategorin sjömat står lax, torsk och sill ännu för en stor majoritet av den totala konsumtionen. Vår ensidiga konsumtion gör att trycket på dessa fiskarter är väldigt högt och risken för överfiske av dem ökar.

Denna utmaning var ett av flera områden som diskuterades under en workshop i Wien under förra veckan, där jag som en av 30 speciellt inbjudna fick möjlighet att utbyta kunskap och erfarenheter med andra experter inom hållbar fiskproduktion.

En väg framåt är att börja variera vårt intag av sjömat och upptäcka nya, spännande arter. Det kräver inte bara förändring i livsmedelsindustrin utan även bland konsumentpreferenser. Kan guldsparid och alger vara vardagsmat inom några år? Samtidigt vet vi att många tycker det är svårt att tillaga fisk och skaldjur och att tröskeln för att prova nya sorter därför är hög. Här har vi som företag en möjlighet att hjälpa till att göra nya arter tillgängliga och spännande att både upptäcka och välja.

Ett sätt att göra detta är att använda fisk och skaldjur på nya, innovativa sätt. Fish tacos känner många till idag, och ett annat bra exempel tycker jag är Lina Svanbergs musselkorv som togs fram som ett av bidragen i Vinnovas utlysning Klimatsmarta proteiner. Kan en fusion-revolution mellan välbekanta, trygga vardagsfavoriter så som korv eller tacos och spännande sjömatsarter vara en väg framåt? Musselkorven visar att det finns många ännu oupptäckta användningsområden för sjömat. Att få dela kunskap och idéer med andra europeiska experter gör att framtiden snabbare blir verklighet.

Lästips! Lär dig mer om svenskarnas konsumtion av sjömat i rapporten Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager, Findus

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.