Gå direkt till innehåll
Guldsparid och alger på ditt middagsbord ikväll?

Blogginlägg -

Guldsparid och alger på ditt middagsbord ikväll?

Hur många sorters fisk och skaldjur konsumerar du?

Trots att vi i Sverige konsumerar fler än 100 arter inom kategorin sjömat står lax, torsk och sill ännu för en stor majoritet av den totala konsumtionen. Vår ensidiga konsumtion gör att trycket på dessa fiskarter är väldigt högt och risken för överfiske av dem ökar.

Denna utmaning var ett av flera områden som diskuterades under en workshop i Wien under förra veckan, där jag som en av 30 speciellt inbjudna fick möjlighet att utbyta kunskap och erfarenheter med andra experter inom hållbar fiskproduktion.

En väg framåt är att börja variera vårt intag av sjömat och upptäcka nya, spännande arter. Det kräver inte bara förändring i livsmedelsindustrin utan även bland konsumentpreferenser. Kan guldsparid och alger vara vardagsmat inom några år? Samtidigt vet vi att många tycker det är svårt att tillaga fisk och skaldjur och att tröskeln för att prova nya sorter därför är hög. Här har vi som företag en möjlighet att hjälpa till att göra nya arter tillgängliga och spännande att både upptäcka och välja.

Ett sätt att göra detta är att använda fisk och skaldjur på nya, innovativa sätt. Fish tacos känner många till idag, och ett annat bra exempel tycker jag är Lina Svanbergs musselkorv som togs fram som ett av bidragen i Vinnovas utlysning Klimatsmarta proteiner. Kan en fusion-revolution mellan välbekanta, trygga vardagsfavoriter så som korv eller tacos och spännande sjömatsarter vara en väg framåt? Musselkorven visar att det finns många ännu oupptäckta användningsområden för sjömat. Att få dela kunskap och idéer med andra europeiska experter gör att framtiden snabbare blir verklighet.

Lästips! Lär dig mer om svenskarnas konsumtion av sjömat i rapporten Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager, Findus

Ämnen

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

​Om yrkesfisket inte blir mer hållbart kan världshaven vara utfiskade år 2048*. FN-dagen World Ocean Day fungerar som en påminnelse om den akuta situation vi står inför. Årets tema, ”Our Oceans, Our Future”, belyser den starka kopplingen mellan våra havs framtid och vår egen.

Vår julgåva går till WWFs arbete för ett levande hav!

Vår julgåva går till WWFs arbete för ett levande hav!

Våra hav hotas av utfiskning och för oss är det en självklarhet att all vildfångad fisk vi använder är MSC-märkt. Som en del i vår ambition att bidra till friskare hav går årets julgåva till Världsnaturfonden WWFs arbete för ett levande hav.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige