Gå direkt till innehåll
Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Blogginlägg -

Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Om yrkesfisket inte blir mer hållbart kan världshaven vara utfiskade år 2048*. FN-dagen World Ocean Day fungerar som en påminnelse om den akuta situation vi står inför. Årets tema, ”Our Oceans, Our Future”, belyser den starka kopplingen mellan våra havs framtid och vår egen.

Vi är på många vis beroende av våra hav och deras framtid är därför vårt ansvar. Som livsmedelsföretag finns det mycket vi kan göra för att värna om våra hav. Bland annat kan vi ge kunder och konsumenter möjligheten att välja hållbara alternativ när de köper fisk. 

Vi på Findus är därför stolta över att vi redan år 2003 introducerade MSC-märkt fryst fisk i Sverige och att vi år 2015 uppnådde vår målsättning att vår produktportfölj av vildfångad fisk är MSC-märkt. MSC-märkningen innebär att fisken är fångad på ett hållbart sätt och att all fisk kan spåras ända ner till enskilda bestånd. Vi är också stolta över att vi nu lanserar ASC-märkta produkter, vilket är motsvarigheten till MSC-märkningen för odlad fisk.

Men för oss räcker inte det. För att långsiktigt värna om världshaven och fiskbestånden arbetar vi aktivt tillsammans med andra aktörer, med målet att minska hoten om utfiskning av våra hav. Till exempel bidrog vi till rapporten ”Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald” som utfördes av Research Institutes of Sweden, på uppdrag av WWF och som presenteras i samband med lanseringen av WWFs Fiskguide 2017. Genom dessa samarbeten vill vi öka kännedomen om situationen i våra vatten och skapa större förståelse för vikten av ett hållbart fiske.

World Ocean Day fungerar som en bra påminnelse om att våra hav behöver oss precis lika mycket som vi behöver dem. Det är sen upp till oss, som individer och företag, att göra skillnad på daglig basis. 

Läs mer om World Ocean Day och se hur du kan bidra på andra sätt här

Maria Svantemark
CSR-Manager, Findus

* Worm, B. Science, Nov. 3, 2006; vol 314: pp 787-790. Impacts of Biodiversity Loss on Ocean Ecosystem Services

Ämnen

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige