Gå direkt till innehåll
Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Blogginlägg -

Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Om yrkesfisket inte blir mer hållbart kan världshaven vara utfiskade år 2048*. FN-dagen World Ocean Day fungerar som en påminnelse om den akuta situation vi står inför. Årets tema, ”Our Oceans, Our Future”, belyser den starka kopplingen mellan våra havs framtid och vår egen.

Vi är på många vis beroende av våra hav och deras framtid är därför vårt ansvar. Som livsmedelsföretag finns det mycket vi kan göra för att värna om våra hav. Bland annat kan vi ge kunder och konsumenter möjligheten att välja hållbara alternativ när de köper fisk. 

Vi på Findus är därför stolta över att vi redan år 2003 introducerade MSC-märkt fryst fisk i Sverige och att vi år 2015 uppnådde vår målsättning att vår produktportfölj av vildfångad fisk är MSC-märkt. MSC-märkningen innebär att fisken är fångad på ett hållbart sätt och att all fisk kan spåras ända ner till enskilda bestånd. Vi är också stolta över att vi nu lanserar ASC-märkta produkter, vilket är motsvarigheten till MSC-märkningen för odlad fisk.

Men för oss räcker inte det. För att långsiktigt värna om världshaven och fiskbestånden arbetar vi aktivt tillsammans med andra aktörer, med målet att minska hoten om utfiskning av våra hav. Till exempel bidrog vi till rapporten ”Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald” som utfördes av Research Institutes of Sweden, på uppdrag av WWF och som presenteras i samband med lanseringen av WWFs Fiskguide 2017. Genom dessa samarbeten vill vi öka kännedomen om situationen i våra vatten och skapa större förståelse för vikten av ett hållbart fiske.

World Ocean Day fungerar som en bra påminnelse om att våra hav behöver oss precis lika mycket som vi behöver dem. Det är sen upp till oss, som individer och företag, att göra skillnad på daglig basis. 

Läs mer om World Ocean Day och se hur du kan bidra på andra sätt här

Maria Svantemark
CSR-Manager, Findus

* Worm, B. Science, Nov. 3, 2006; vol 314: pp 787-790. Impacts of Biodiversity Loss on Ocean Ecosystem Services

Ämnen

Relaterade nyheter