Gå direkt till innehåll
Implementerat hållbarhetsarbete – tre ”utmaningar”

Blogginlägg -

Implementerat hållbarhetsarbete – tre ”utmaningar”

I ett av mina tidigare blogginlägg har jag skrivit om hur hållbarhetsarbete är en förutsättning för lönsamhet. Hållbarhet handlar ju trots allt om att utnyttja resurser på bästa sätt. Enligt min mening kommer de företag som inte kan eller vill göra hållbarhet till en del av affären på sikt att gå under.

Men hur gör man då för att göra hållbarhet till en del av verksamheten?

Under förra veckan deltog jag på CSR Skånes nätverksträff med temat ”Total Sustainability Management” tillsammans med flera kunniga branschkollegor. En av de som träffsäkert talade om ämnet var Ek. Dr. Susanne Arvidsson vid Lunds Universitet, som forskar kring företags hållbarhetsarbete.

Med utgångspunkt i Susannes presentation har jag sammanfattat tre av de utmaningar företag måste övervinna för att hållbarhetsarbete på allvar ska bli en levande del av verksamheten.

  1. Få den strategiska styrningen på plats! Precis som inom alla andra verksamhetsområden måste den strategiska styrningen fungera. Detta inkluderar tydlig ansvarsfördelning, noggrann kontroll och uppföljning. Det är sedan A och O att denna strategi implementeras i hela organisationen och involverar kollegor på olika nivåer för att ge reell verkan.
  2. Sätt tydliga KPI:er och intressera dig för resultatet! Att målsätta, identifiera KPI:er och mäta dessa är ett första steg mot att lyckas, men det är inte tillräckligt. Det måste även finnas personer som är intresserade av resultatet och som förstår betydelsen av att uppnå målen. Det bör vara personer som har möjlighet att påverka resultatet och som faktiskt anser att det är deras uppgift att bidra.
  3. Ifrågasätt dina metoder! Samtidigt som ens mätmetoder behöver vara konsekventa för att leverera trovärdig och jämförbar data, är det viktigt att också våga ifrågasätta och utmana de metoder som används. Genom att vara ärlig mot sig själv och sina vedertagna sanningar kan man kontinuerligt utnyttja ”best practice” till sin och sin organisations fördel.

Detta är tuffa utmaningar som vi inte är ensamma om att arbeta med. Av den anledningen är det oerhört värdefullt att få träffa sina branschkollegor och gemensamt diskutera möjliga lösningar. Vi kan nog alla enas om att motsatsen – nämligen att var och en ute på organisationer och företag ska uppfinna hjulet på nytt – är ett otroligt slöseri på resurser. 

Maria Svantemark
Nordic Sustainable Manager Findus

Ämnen

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige