Gå direkt till innehåll
​Minskad undernäring bland äldre genom stärkt medvetenhet och systematik

Nyhet -

​Minskad undernäring bland äldre genom stärkt medvetenhet och systematik

Idag lider 40 000 av Sveriges äldre av undernäring och ytterligare 100 000 befinner sig i riskzonen. Ett problem som dessutom förväntas växa då gruppen äldre över 65 år beräknas uppgå till 2,1 miljoner i år.

Undernäringen bland äldre grundar sig i bristande näringsintag bland annat på grund av sjukdom, minskad aptit eller ensamhet och innebär både onödigt lidande för individen och höga kostnader för samhället. Frågan har blivit än mer aktuell under pandemin eftersom kost är en viktig del för ett starkt immunförsvar och för att kunna återhämta sig efter sjukdom.

Vi på Findus Special Foods har arbetat med konsistens- och näringsanpassad mat för äldre i närmare 40 år, men vi sitter inte själva på lösningen, utan det behövs en samverkan mellan politiken, professionen, forskningen och näringslivet. Därför driver vi tillsammans med Livsmedelsakademin och andra aktörer inom livsmedelsbranschen och inom offentlig sektor det nationella projektet Nollvision Undernäring bland äldre.

-Äldres undernäring är något som har diskuterats länge. Det är en väldigt komplex fråga och orsakerna till undernäringen är många. Det gör det viktigt att aktörer på bred front samarbetar för att stötta nätverket runt den äldre med exempelvis information, matleveranser och hjälpmedel. Det är också det som är så unikt med projektet Nollvision Undernäring. Vi försöker gemensamt hitta verktyg och lösningar för att få bukt på och eliminera problemet, säger Ewa Hansson, dietist på Findus Special Foods.

Via länken hittar du ett av projektets inlägg i debatten kring hur vi kan arbeta mot nollvision för undernäring bland äldre genom att stärka uppmärksamheten och medvetenheten kring äldres näringsintag och vikt samt arbeta med en systematik som gör att undernäring kan upptäckas och förhindras i tid.

Länk: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/allt-annat-en-nollvision-undernaring-ar-otankbart-33419

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter