Gå direkt till innehåll
Findus stoppar ärtproduktionen tillsvidare för att hindra slamflödet i Vegeå

Pressmeddelande -

Findus stoppar ärtproduktionen tillsvidare för att hindra slamflödet i Vegeå

Tidigare idag gick Findus ut med ett pressmeddelande med information om ett åtgärdspaket som vidtagits för att stoppa slamflödet till Vegeå. Åtgärderna innefattade bland annat en tillförsel av friskt vatten till ån och avsättning av slam till åkrar. Åtgärderna hade en positiv effekt på syrehalten i ån, men dock inte i den utsträckning som förväntats av Findus. Findus har därmed beslutat att stoppa ärtproduktionen tillsvidare.

- Vi tar miljön på största allvar och agerar med högsta försiktighet i den här frågan. Då våra åtgärder inte lett till den förbättring som vi förväntat oss stoppar vi nu ärtproduktionen tillsvidare. Det är också i linje med Länsstyrelsens rekommendationer, säger Anna Broekman, Kommunikationschef Findus Norden.

- Nu fortsätter den oberoende utredning som tillsatts för att analysera vad som orsakat problemet och ta fram ett åtgärdspaket för att säkerställa att det inte händer igen. Samtidigt startar vi omedelbara insaster för att säkerställa att vattenmiljön i Vegeå förbättras till en normal nivå, säger Anna.

Under sommarsäsongen blir det extra hårt tryck i Findus reningsverk.

- Det torra vädret den senaste månaden och låga vattenflöden har förmodligen bidragit till utvecklingen i vattenmiljön. Trots en rad förebyggande åtgärder har vi inte kunnat förhindra det höga slamflödet. Slammet innehåller organiska rester med naturligt kväve och fosfor som påverkar syrehalten i ån, alltså inga miljögifter, säger Anna.

För mer information eller frågor kontakta:

Henrik Nyberg, Produktionsdirektör Findus Norden, på email henrik.nyberg@se.findus.com eller 042 - 86080

Anna Broekman, Kommunikationschef Findus Norden, på email anna.broekman@se.findus.com eller telefon 076-1195203

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Relaterat material

Relaterade nyheter