Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Satsning på konsistensanpassad mat minskar näringsbristen inom vård och äldreomsorg

Igår hölls det första seminariet i en serie av tre kommunseminarier om specialkost för personer med ät- och sväljsvårigheter. Bara i Sverige lider mer än en halv miljon människor av besvären. Om problemen inte förebyggs kan det leda till undernäring. Seminarierna riktar sig till politiker och beslutsfattare inom kommunal äldreomsorg samt medicinskt ansvarig vårdpersonal. Syftet är att öka kännedomen om hur konsistensanpassad mat kan förebygga näringsbrist inom vården och äldreomsorgen.

Tre av fyra på särskilda boenden är eller riskerar att bli undernärda. En orsak till undernäring är att äldre kan ha svårt att äta och svälja. Studier visar att 30 – 80 procent av våra äldre lider av ät- och sväljsvårigheter. Problemet är också vanligt bland individer som har drabbats av exempelvis stroke, skallskador och neurologiska sjukdomar som Parkinson, MS och ALS. 

- Studier visar att upp till 80 procent av de boende inom äldreomsorgen har svårt att tugga och svälja. Det finns många eldsjälar som ser till att individanpassa kosten men det är väldigt mycket kvar att göra. Det är viktigt att våra politiker och tjänstemän inom landets kommuner sätter riktlinjer för hur man ska jobba för att uppnå individanpassad kost och vem som har ansvar för vad, säger Jonas Fejes, ansvarig för vård och omsorg på Findus Foodservices, och huvudarrangör för seminarierna.

Pärnilla Andersson, enhetsledare, och Anna Friberg, sjuksköterska på Väsbygården i Vallentuna kommun, arbetar med måltidssammansättning och ätsvårigheter relaterade till de vanligaste sjukdomarna. De höll en gemensam föreläsning vid kommunseminariet i Uppsala igår.

 - Vi anser att man bör vara snabb med att konstistensanpassa maten efter individens behov inom vård och äldreomsorg. Det blir bättre för både vårdtagaren och vårdgivaren, säger Pärnilla Andersson, enhetsledare på Väsbygården i Vallentuna kommun.

- Många vanliga sjukdomstillstånd kan leda till ätvårigheter och med konsistensanpassad kost kan man säkerställa att vårdtagaren får i sig rätt näring, säger Anna Friberg, sjuksköterska i Vallentuna kommun.

Gunnel Stuhr-Olsson, kostekonom och matinspiratör på Findus, var med och bidrog med kunskap i forskningsprojektet när Konsistensguiden togs fram 2007. Guiden syftar till att harmonisera terminologin inom vården och finns med i Livsmedelsverkets ”Råd om bra mat i äldreomsorgen” samt Socialstyrelsens ”Näring för god vård och omsorg”.

- Det finns en risk att ät- och sväljsvårigheter inte uppmärksammas och att patienterna därmed inte får den näring de behöver. Det innebär en situation som står i direkt motsats till Socialstyrelsens direktiv att individens nutrition ska betraktas på samma sätt som all annan medicinsk behandling. Därför behövs en ordentlig satsning på utbildning och information kring konsistensoptimering av mat och näring inom vårdensäger Gunnel Stuhr-Olsson

Kommunseminarium om konsistensanpassad mat kommer även att arrangeras i Halmstads kommun i Halland, och Helsingsborgs kommun i Skåne under hösten.

Källor: Helldén, Linköpings Universitet (2009); Sandin, Karolinska Institutet (2005)

Fakta om Findus Special Foods

  • Ett koncept från Findus med produkter, utbildning, recept och informationsmaterial.
  • Bedrivs med specialutbildade konsulenter i samtliga Sveriges kommuner runt om i landet.
  • Över 60 produkter ger variation.
  • Olika konsistenser för olika behov: Grov paté, Timbal, Gelé, Flytande
  • Följer Konsistensguiden som finns med i Livsmedelsverkets ”Råd om bra mat i äldreomsorgen” samt Socialstyrelsens ”Näring för god vård och omsorg”.

För mer information:

www.godarenyheter.se

www.findusfoodservices.se/specialfoods

Kontakt:

För ytterligare information kontakta Jonas Fejes, Ansvarig Vård och Omsorg på Findus Foodservices, och huvudarrangör för seminarierna på telefon 042 – 86127 eller email jonas.fejes@se.findus.com eller Gunnel Stuhr-Olsson, kostekonom på Findus Foodservices, på telefon 042 – 86238 eller email gunnel.stuhr-olsson@se.findus.com

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige