Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sveriges första gårdsförsäljning av klimatcertifierade ärter öppnar på Börringekloster Gårdsbutik

Igår öppnade Sveriges första gårdsförsäljning av klimatcertifierade ärter på Börringekloster Gårdsbutik i närheten av Malmö Airport. Ett helt sortiment av svenskodlade klimatcertifierade färskfrysta grönsaker kommer att finnas i butiken året om. Under säsong finns dessutom nyskördade ärter och nästa vecka öppnas fälten upp för självplockning för allmänheten.

Familjen Ramel är ärtodlare sedan decennier. Drömmen om en gårdsbutik har funnits i generationer och i april slog man upp portarna till en av gårdsbyggnaderna med anor från 1700-talet.

- Vi äter med alla sinnen, säger Agneta Ekblad, affärsutvecklare på Börringekloster Gårdsbutik. Vi vill lyfta fram producenterna i vår gårdsbutik, de som fött upp lammen och ystat osten. Vi gör vår egen honung, odlar klimatcertifierade gröna ärter på kontrakt för Findus och i augusti börjar vi försäljningen av vårt eget nötkött.

- Som ärtodlare vill vi kunna erbjuda gröna ärter och så föddes idén om en ärtvecka i gårdsbutiken, säger Agneta.

Under ärtveckan erbjuds nyskördade gröna ärter och ärtfälten öppnas för självplockning för allmänheten. Hela året finns ärterna dessutom färskfrysta i butiken i ett helt sortiment av klimatcertifierade grönsaker som tillhandahålls av Findus.

Börringeklosters ärter växer längs ”ärtbältet” strax söder om den 56e breddgraden, där det råder rätt jordar, klimat och ljus.

 - Det ger extra söta och mjälla ärter, som dessutom är närodlade, säger Carl Ramel, från Börringekloster Huvudgård som är ärtodlare för Findus.

- Numera är ärterna dessutom klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill. Det innebär att alla 500 ärtodlare som odlar ärter för Findus har en strategi för vår tids största miljöfråga, säger Enar Magnusson, agronom på Findus Jordbruksavdelning.

I Skåne skördas över 30 miljoner kilo ärter under 55 intensiva sommardygn. Ärterna fryses in inom 3 timmar. Ärtodlingen sträcker sig över 8000 ha mark i Skåne och en bit upp i södra Halland.

- Matlandet Italien köper mer än halva den skånska ärtskörden. Här odlas ärternas ”grand cru”, säger Enar Magnusson.

Försäljningen på Börringeklosters Gårdsbutik har varit raketartad sedan starten för 3 månader sedan. Under första dagen på ärtveckan slogs dessutom nytt försäljningsrekord.

Självplockningen av gröna ärter öppnar för allmänheten den 25 juli.

Om Findus ärter:

Findus odlingskoncept Low Input Sustainable Agriculture (LISA) har lett till en bevisad minskad klimat- och  miljöbelastning. Grönsakerna genererar 30% mindre växthusgasutsläpp/kg produkt än ekologisk odlign visar en ny undersökning (SIK rapport nr 838, 2012). Grönsakerna lever dessutom upp till de stränga kraven för barnmatskvalitet. Det betyder inga mätbara resthalter av växtskyddsmedel.

Ärterna bär Svenskt Sigills kontrollmärke och klimatcertifiering. Det innebär att odlaren har genomfört åtgärder för att minska klimatpåverkan.

Ärterna odlas på kontrakt för Findus av 500 odlare.

Om ärtkonsumtion:

Ärter är en näringsrik grönsak. 100g gröna frysta ärter innehåller 3-6 gånger mer protein, fibrer, vitaminer och mineraler än traditionella butiksfärska grönsaker som tomat, isbergssallad och gurka.

Genomsnittskonsumtionen av ärter ligger på 0,9kg / capita i Sverige. Det motsvarar mindre än 20g i veckan.

Frysning är ett helt naturligt sätt att bevara grönsaker och mat. Inga konserveringsmedel behövs.

För material och intervjuer kontakta:

Anna Broekman, Kommunikationschef, Findus på email anna.broekman@se.findus.com eller telefon 076 - 119 52 03

Enar Magnusson, Agronom & Ärtexpert, Findus Jordbruksavdelning på email enar.magnusson@se.findus.com eller telefon 070 - 555 01 62

Agneta Ekblad, Börringekloster Gårdsbutik, på email agneta.ekblad@borringekloster.se  eller telefon 070 - 757 00 76

Anna Richert, Klimatcertifiering Svenskt Sigill på email anna.richert@sigill.lrf.se eller telefon 08 – 787 53 73

 

Om Börringekloster Gårdsbutik

På Börringekloster Gårdsbutik hittar man färska grönsaker och frukter, hängmörat nötkött och dagligt färskt bröd. Börringekloster Gårdsbutik arbetar hårt för att erbjuda så närproducerade och goda alternativ som möjligt. Att veta ursprung och spårbarhet ökar tillfredställelsen när man väljer sina råvaror. Här kan man inspireras och planera din middag med kött, fågel, fisk, vilt eller varför inte ha en helt vegetarisk dag varje vecka.

Börringekloster är ett skånegods beläget i Svedala kommun med anor från 1700-talet. Redan på 1100-talet uppfördes ett nunnekloster på samma plats. Här bedrivs idag jordbruk i kombination med skog och betesdjur. Godset ligger 25 km öster om Malmö och 4 km söder om Sturups flygplats/Malmö Airport.

http://www.borringekloster.se/börringekloster-gårdsbutik-8680719

Om Svenskt Sigills Klimatcertifiering

Klimatcertifieringen har utvecklats av Svenskt Sigill och KRAV. Certifieringen bygger på att den som producerar livsmedel har genomfört vetenskapligt grundade åtgärder för att minska klimatpåverkan, och att ett certifieringsbolag kontrollerar att alla regler är uppfyllda så att konsumenten kan vara trygg i att det är ett klokt val. I växtodlingen handlar det framför allt om att effektivisera användningen av kväve och energi samt att minska användningen av fossila bränslen. Klimatcertifieringen täcker hela kedjan från produktionen hos lantbrukaren till Findus hantering av ärtorna. Läs mer på www.klimatmarkningen.se

Svenskt Sigill är kontrollmärkningen för svensk mat och blommor. Ca 5000 producenter runt om i landet följer de höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg och miljöansvar som ska uppfyllas för att få godkänt och märka kvalitetssäkrad råvara med Svenskt Sigill. Sedan juni 2010 erbjuder Svenskt Sigill även en klimatcertifiering. Läs mer på www.svensktsigill.se  

Obs! Beställ magasinet Swenskt Käk www.svensktsigill.se  Swenskt Käk är berättelser om sunda svenska livsmedel och om de hängivna, yrkesskickliga människorna som producerar dem.

 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se

Relaterat material

Relaterade nyheter