Gå direkt till innehåll
​​Håll dig frisk – ät mer fisk!

Blogginlägg -

​​Håll dig frisk – ät mer fisk!

I min roll som dietist är det inte helt ovanligt att jag får frågan vad som är hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv och hur ska man äta för att må bra.

Självklart finns det inget enkelt svar på den frågan, då många faktorer spelar in. Däremot vet vi att kosten spelar en viktig roll. Under förra året publicerades en studie från Uppsala där forskare kom fram till att män håller sig friskare högre upp i åldrarna om de äter en så kallad medelhavskost, inte röker samt är normalviktiga. Studien genomfördes under 16 år på ca 1100 män.

En medelhavsdiet betonar fisk, spannmål och nötter, omättade fettsyror, frukt och grönsaker, vilket går hand i hand med Livsmedelsverkets rekommendationer att äta fisk 2-3 gånger i veckan, äta mer frukt och grönt och minska andelen kött.

Jag själv rekommenderar ofta en kost rik på fisk av flera anledningar. Det man ofta förknippar med fisk är innehållet av Omega-3, en fleromättade fettsyra som är nödvändig för kroppen. Den minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. En större andel fleromättade fetter i maten kan också bidra till minska risken för andra typer av hjärt- och kärlsjukdomar*. En ytterligare fördel med en kost rik på fisk är att Omega-3-fettsyror är viktiga för barns kognitiva utveckling. I en brittisk studie från 2013 bekräftades att Omega-3-fettsyror bidrar till att förbättra barns inlärningsförmåga** så det är inte för intet som uttrycket ”du blir smart av fisk” är myntat.

Att äta mer fisk är såklart inte på egen hand lösningen för ett långt och hälsosamt liv, utan det är många faktorer som spelar in. Framförallt handlar det om en balans av god och bra mat och en aktiv livsstil. Samtidigt vill jag poängtera värdet av att också kunna njuta av en härlig måltid utan några pekpinnar. Allt handlar som sagt om balans.

För den som vill se över sina matvanor kan jag rekommendera att läsa mer Livsmedelverkets kostråd på www.livsmedelverket.se.

Ewa Hansson
Special Foods Manager
Leg dietist
Findus Sverige AB

*Källa: Livsmedelsverket

** 1. Montgomery P, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Richardson AJ.Low Blood Long Chain Omega-3 Fatty Acids in UK Children Are Associated with Poor Cognitive Performance and Behavior: A Cross-Sectional Analysis from the DOLAB Study. PLoS One. 2013 Jun 24;8(6):e66697. doi: 10.1371/journal.pone.0066697. Print 2013.

Ämnen

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige