Gå direkt till innehåll
Eftersom vi på Findus också vill att det ska finnas fisk i haven i framtiden är vi med och stöttar MSC´s initiativ för att öka kunskapen om hållbart fiske.
Eftersom vi på Findus också vill att det ska finnas fisk i haven i framtiden är vi med och stöttar MSC´s initiativ för att öka kunskapen om hållbart fiske.

Blogginlägg -

Så arbetar vi för att även framtida generationer ska kunna äta fisk

I mitt arbete som Nordic Sustainability Manager på Findus tar jag del av forskning och studier om hur världen och trender utvecklas. Ett exempel är FAO’s studie The State of Fishers and Aquaculture 2016 som visar att 58,1 % av världens kommersiella fiskbestånd är fullt exploaterade - med andra ord att de fiskas på den maximala nivån för att beståndet ska kunna reproducera sig - och att hela 31,4 % är överexploaterade på grund av ohållbart fiske. För mig är det oerhört viktigt att ta del av studier som denna, då den fungerar som en ständig påminnelse om att vi livsmedelsföretag har ett stort ansvar gentemot såväl dagens som framtidens konsumenter.

Vi på Findus arbetar för friskare hav på flera vis, bland annat genom ett tätt samarbete med Marine Stewardship Council (MSC). I år är det 15 år sedan vi på Findus var först i Sverige med att lansera MSC-märkt fisk på den svenska marknaden. Sedan 2015 är hela vårt vildfångade fisksortiment, både riktat till konsument och till restauranger och storhushåll, MSC-märkt.

Varje år i februari uppmärksammar MSC det viktiga arbete som de bedriver tillsammans med fiskare, forskare och miljöorganisationer för att få till positiva förändringar i världshaven. Eftersom vi på Findus också vill att det ska finnas fisk i haven i framtiden är vi självklart med och stöttar detta initiativ för att öka kunskapen om hållbart fiske.

Men vad innebär det att fisken är MSC-märkt? Märkningen visar att den vildfångade fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön. För att minska överfiske och exploatering kan ursprunget på MSC-märkt fisk dessutom spåras hela vägen till det enskilda beståndet. Inte helt dumt, eller hur?

Du kan också vara med och bidra genom att hålla ett öga efter och välja den blå fisken när du handlar fisk och skaldjur!

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus Sverige

Ämnen

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige